Ak počas vyprážania olej na panvici príliš pení a prská, dokončiť pokrm je takmer nemožné. Naše babičky však mali jednoduché riešenie aj na tento nepríjemný problém!
K peneniu a prskaniu dochádza najmä pri úprave zmrazených pokrmov, kedy voda a horúci olej prudko reagujú a vyvolajú penie a prskanie na všetky strany.Rovnako nepríjemné je aj rýchle prepaľovanie oleja a s ním spojené škodliviny, ktoré sa uvoľňujú aj do pokrmu, ktorý pripravujete. Nehovoriac o ťažkom zápachu, ktorý potom ostane v kuchyni.
Trik, ako zamedziť peneniu a prskaniu
Vezmite malý kúsok chleba – ideálne takého, ktorý je starší a mierne vysušený a jednoducho ho dajte do oleja, kým pripravujete pokrm. Chlebík do oleja vkladajte bez kôrky, len vnútornú časť.
Soľ
Podľa mnohých gazdiniek, ak pridáme do peniaceho oleja trochu soli, rýchlo sa penenie zmierni a soľ má po ruke skutočne každý z nás. Vyskúšate to a uvidíte sami, aký to má efekt.
Kúsok korku
Z tohto nápadu sme boli skutočne prekvapení, no funguje to skvele. Vložte do rozpáleného oleja kúsok korku.Zastaví penenie a vy môžete pokojne vyprážať bez obáv.
Studený olej
Ak nemáte poruke chlebík ani olej, prilejte do peniaceho rozpáleného oleja trochu studeného oleja. Rýchle ochladenie penenie zmierni.
Proti prepaľovaniu oleja
Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska.
Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.
Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.
Po obalovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.
Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.
Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.
Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obalovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.
Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.
Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.