Dobrá piškóta je taká, ktorá je elastická, nakysnutá a mäkká.
Tento efekt dosiahnete pomocou šikovného triku. Počas prípravy pridajte do cesta vriacu vodu.
Unikátny recept na dokonalú piškótu z portálu newsy.gotujmy.
Najjemnejšia piškóta, ktoré nespadne
Čaká vás veľká rodinná oslava a chceli by ste na ňu objednať tortu?
Stačí si pozrieť ceny kupovaných dezertov, aby ste sa rýchlo rozhodli pripraviť si tortu ju sami.
K tomu musíte samozrejme pripraviť piškótu, ktorá je základom torty.
Mala by byť primerane vláčna, nie však prehnane mokrá a mäkká, s príjemnou chuťou, no nie presladená.
Na dosiahnutie tohoto ciela budete potrebovať náš recept na piškótu s vriacou vodou.
Ako pripraviť piškótu s vriacou vodou?
Piškóta z cesta s vriacou vodou je spôsob, ako pripraviť ľahkú a vlhkú piškótu – ako stvorenú na tortu.
Ako ste sa už isto dovtípili, počas prípravy je potrebné pridať trochu vriacej vody.
Horúca voda cesto krásne vykysne, zmäkne a po upečení rozhodne nie je suché.
Nižšie v článku sa dozviete, ako takúto piškótu pripraviť.
Na piškótu potrebujeme:
300 g hladkej múky
250 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
200 ml horúcej vody
120 ml rastlinného oleja
4 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL octu
štipku soli
Postup:
Na začiatku uvaríme 200 ml vody. Do misky nasypeme cukor.
Pridáme vajcia, štipku soli a vyšľaháme.
Nie príliš dlho – len toľko, aby sa ingrediencie spojili.
Do vaječnej zmesi nalejeme olej a mlieko a znovu premiešame.
Pridáme preosiatu múku so sódou bikarbónou a šľaháme pri nízkej rýchlosti, kým sa ingrediencie nespoja.
Na konci šľahania pridáme ocot a vriacu vodu. Zmes krátko premiešame.
Tortovú formu s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie.
Do formy nalejeme cesto a vložíme do rúry predhriatej na 150°C:
Pečieme 35-40 minút (horný/spodný ohrev).
Keď cesto vychladne, vyložíme ho z formy a položíme na mriežku.
Takto ho necháme, kým úplne nevychladne.
Hotovú piškótu teraz jednoducho pozdĺžne rozrežeme a môžeme ozdobiť krémom podľa vlastného výberu.
Takto pripravená piškóta sa výborne hodí na domáce torty alebo jednoduché poschodové torty.
Prajeme vám dobrú chuť!