Ideálny recept na koláčik v prípade, keď potrebujete zachrániť na poslednú chvíľu.
Magická delikatesa – do formy nalejete zmes a z jednej vrstvy máte po upečení rovno päť!
Famózny recept na viacvrstvový makový koláčik z youtube kanála Sašina Kuhinja.
Potrebujeme:
75 g masla
100 g bielej čokolády
5 vajec
150 g kryštálového cukru
vanilkový cukor (voliteľné)
5 PL vody
100 g hladkej múky
štipku soli
kôru z jedného citróna
200 g jemne mletého maku
1 PL rumu (voliteľné)
6 dcl mlieka
2 PL citrónovej šťavy
štipku soli
Postup:
V rajnici roztopíme maslo na strednom ohni.
Rajnicu zložíme z varnej dosky, pridáme čokoládu a metličkou miešame, kým sa nerozpustí.
Do hlbokých misiek rozdelíme vajcia na bielky a žĺtky.
Do misky so žĺtkami pridáme cukor, vanilkový cukor a metličkou vymiešame.
Potom pridáme studenú vodu a dôkladne premiešame.
Do vajíčkovej zmesi pridáme vlažnú roztopenú čokoládu (nesmie byť horúca) a zamiešame.
Cez sitko preosejeme do misky múku a pridáme soľ.
Potom nastrúhame citrónovú kôru a všetko spolu zmiešame.
Do zmesi nasypeme 100 g maku, premiešame, pridáme zvyšok.
Opäť dôkladne vymiešame.
Pridáme rum a 3 dcl studeného mlieka.
Zamiešame, pridáme ďalšie 3 dcl mlieka a premiešame.
K bielkom pridáme 2 PL citrónovej šťavy a štipku soli.
Mixérom vyšľaháme 3-4 minúty na maximálnej rýchlosti.
Makovú zmes pridáme do misky s bielkami.
A špachtľou jemne premiešame.
Formu na pečenie vymastíme maslom a nalejeme zmes.
Formu vložíme do rúry.
A pečieme hodinu pri teplote 160°C (horný/spodný ohrev).
Po upečení necháme koláč vychladnúť pol hodinu pri izbovej teplote.
Potom koláč prekryjeme, vložíme do chladničky.
A necháme vychladnúť minimálne 2 hodiny (najlepšie cez noc).
A môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: