plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmrteľné fašiangové fánky podľa mojej mamy – z kyslej smotany: Bez droždia, hotové sú hneď a chutia úžasne!

Neviem, ako to máte vy, ale mne k fašiangom neodmysliteľne patria aj fánky.

 

 

Robíme ich každý rok a dokonca nielen v tomto období.

Tento recept je rýchly, jednoduchý a výborný.

Odporúčam – klenot podľa mojej mamy.

Potrebujeme:

500 g hl. múky

125 g palmarínu

2  žĺtky

 

 

1/2 kelímku kyslej smotany

1 lyžicu práškového cukru

1-2 lyžice rumu

1/2 lyžičky sóda bikarbóna

 

 

citrónová kôra

citrónová šťava

Na posypatnie:

cukor práškový

cukor vanilkový

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady na cesto.

 

 

Vypracujeme polotuhé cesto.

Ak treba, pridáme viac kyslej smotany, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.

Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút.

 

 

Ak ste nedočkaví, dá sa s ním pracovať aj hneď, ale odporúčam nechať odležať.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm.

Nakrájame na obdĺžniky, štvorce, alebo trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti.

 

 

Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček  a nechám tak.

Dobre si rozohrejeme olej.

Musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky.

 

 

A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.

Hotové fánky kladieme na misku.

Posýpame práškovým a vanilkovým cukrom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes