plny-hrniec_transparent_negativ.png

Namiesto toho, aby som išiel do obchodu, pečiem si žemle sám: Používam len 6 ingrediencií, chuť je úžasná!

Utekáte každé ráno do pekárne kúpiť žemle?

 

 

Zabudnite na túto povinnosť. Dokonalé žemle si môžete pripraviť sami vo vlastnej kuchyni – sú také jednoduché, že ich zvládne pripraviť každý.

Jednoduchý a rýchly recept na lahodné domáce žemle z portálu smakosze.

Mnoho ľudí si nevie predstaviť raňajky bez pečiva.

Samozrejme, najlepšie je, keď je čerstvé a chrumkavé.

 

 

Namiesto toho, aby ste kupovali gumené žemle z obchodu, pripravte si vlastné vo svojej rúre.

Ani neviete aké to je jednoduché.

Nižšie nájdete návod krok za krokom, ako si pripraviť domáce žemle.

Na domáce žemle potrebujeme:

cca 500 g polohrubej múky (typ 550)

1,5 šálky mlieka

25 g čerstvého droždia

4 PL rastlinného oleja

1 ČL kryštálového cukru

štipku soli podľa chuti

Voliteľné:

Semienka

Bylinky

Kúsky olív

Osmažená cibuľka

Celá rasca

Postup:

Do misky nalejeme vlažné mlieko. Pridáme cukor a rozdrobíme droždie.

Všetko spolu miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Do druhej misky nasypeme múku a soľ. Suché suroviny zalejeme kváskom. Pridáme olej a vymiesime cesto.

Miesiť môžeme ručne alebo pomocou mixéra.

Hotové cesto prikryjeme (môže sa nám trochu lepiť na ruky) a necháme kysnúť asi 40 minút.

Po uplynutí doby položíme cesto na pomúčenú dosku.

 

 

Cesto chvíľu miesime rukami a potom ho rozdelíme na 8 rovnakých častí.

Po rozdelení každý kúsok ešte niekoľko sekúnd miesime.

Z kúskov cesta vytvarujeme okrúhle žemle.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Každú z nich priečne prekrojíme a posypeme trochou múky.

Prekryjeme a necháme odstáť 20 minút.

 

 

Medzitým predhrejeme rúru na 195°C.

Vložíme vykysnuté žemle.

Pečieme cca 15-20 minút.

Keď sú žemle do zlatista upečené, vyberieme ich z rúry.

Necháme vychladnúť.

Servírujeme s obľúbenými doplnkami.

 

 

Tipy:

Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad sušené bylinky, syr, olivy, alebo orechy.

Pred pečením môžete žemle posypať sezamom, makom, alebo ľanovými semienkami.

Žemle môžete piecť aj v parnej rúre, čím dosiahnete chrumkavú kôrku a mäkkú striedku.

Upečené žemle nechajte vychladnúť na mriežke, aby zostali chrumkavé.

Skladovanie:

Žemle môžete skladovať v chlebníku pri izbovej teplote.

Žemle môžete aj zamraziť. Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes