2 tvarohy
1 hrnček cukru
1 vanilkový cukor
1 vanilkový puding (prášok)
2 vajcia
1/2 hrnčeka mlieka
Postup:
Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom, postupne pridáme olej, mlieko, a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu cesta nalejeme na plech a prelejeme tvarohovou náplňou (na náplň len vymiešame dohladka tvaroh, cukor a vajcia). Lyžičkou navrstvíme lekvár – hrudku vedľa hrudky. Potom nalejeme druhú polovicu cesta a pečieme vo vyhriatej rúre.
Tvarohovo-kokosové guličky
Potrebujeme:
250 g tvarohu
100-150 g strúhaného kokosu
2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
Kakao na obaľovanie
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.
Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.
Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.
Servírujeme v papierových košíčkoch.
Tvarohovo-jablkový zázrak
Potrebujeme:
2 vajcia
150 g kr. cukru
250 g tvarohu
Jedno stredne veľké jablko
100 ml oleja
1 bal. vanilkového pudingu
200 g hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
Malý téglik kyslej smotany – cca 150 g
Postup:
Tvaroh roztlačíme vidličkou s cukrom, pridáme vajcia, pudingový prášok a zmiešame.
Pridáme strúhané jablko, olej, múku a sódu. Nakoniec pridáme aj kyslú smotanu. Navrstvíme na plech (32×22 cm) vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov – ja som rúru ani nenechala predhrievať. Pečieme 30-35 minút, potom necháme trošku vychladnúť a podávame nakrájané na kocky, posypané práškovým cukrom.
Nemecký tvarohový koláč s hrozienkami
Potrebujeme (na 10 porcií):
200 g hladkej múky
125 g masla
75 g krupicového cukru
štipka soli
1 vajce
Náplň:
250 g tučného tvarohu v pozlátku (kocka)
500 g tučného tvarohu vo vaničke
100 g kyslej smotany
150 g krupicového cukru
strúhaná kôra z 1 biocitronu
1 lyžica vanilkového cukru (najlepšie s pravou vanilkou)
3 žĺtky
20 ml tuzemáku (rumu)
100 g hrozienok, prepláchnutých
1 lyžica kukuričného škrobu
3 bielky
štipka soli
Postup:
Na pečenie môžeme použiť menší hranatý plech, alebo formu na pečenie torty.
Múku, maslo, cukor, soľ a vajcia rýchlo spracujte ručne alebo v robote. Z cesta vyvaľkáme plát a vyložíme ním tortovú formu tak, aby okraj bol cca 4 cm vysoký. Dáme odležať do chladu.
Rúru predhrejte na 175 ° C. Kyslú smotanu, cukor, žĺtky, citrónovú kôru, vanilkový cukor a rum zmiešame s oboma tvarohmi.
Hrozienka zmiešajte so škrobom a pridajte do tvarohu. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Najskôr zamiešajte 4 lyžice snehu do tvarohu, potom zvyšok. Tvarohovú náplň rozotrite na cesto a pečte cca 1 hodinu.
Krehučký koláč „broskyňová perinka“
Potrebujeme:
2,5 šálky hladkej múky
250 g masla
200 g ochuteného vanilkového tvarohu (ja som použila tvarohový dezert vanilka Pilos)
2/3 šálky práškového cukru
2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo 2 bal. vanilkového cukru)
1 lyžičku prášku do pečiva
Na krém:
2 bal. vanilkového pudingu
3 šálky mlieka
4 lyžice cukru
Broskyne z konzervy
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame, ak je príliš lepivé, pridáme viac múky.
Cesto rozdelíme na polovicu, jednu zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Druhú na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto môžeme doupravovať priamo na plechu).
Cesto popicháme vidličkou a upečeueme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov po dobu 10-12 minút. Z mlieka, puding. práškov a cukru uvaríme hustý puding. Na upečené cesto navrstvíme puding a na puding uložíme polovice scedených broskýň.
Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky, rozvaľkáme natenko a opatrne uložíme na broskyne a uhladíme tak, aby cesto pekne kopírovalo povrch ovocia. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 190 stupňov pečieme ešte 40 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a keď vychladne, môžeme podávať!
Tvarohovo-čokoládový koláč „Mramor“
Potrebujeme:
1 vajce
1 šálku kryštálového cukru
½ bal. vanilkového cukru
1 šálku kefíru
2 šálky polohrubej múky
2 lyžice kakaa
2/3 šálky rastlinného oleja
Tvarohový krém:
250 g jemného tvarohu
1 vajce
2 lyžice kryštálového cukru
½ bal. vanilkového cukru
1 lyžicu zemiakového škrobu
Postup:
Najskôr si pripravíme kakaové cesto. Vajce vyšľaháme s oboma druhmi cukru. Do hmoty pridáme kefír a postupne aj múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Do hmoty postupne vmiešame olej. Vymiešame jednotné cesto.
Na tvarohový krém zmiešame všetky prísady a vymiešame hladký krém bez hrudiek.
Formu na pečenie s priemerom 25 cm vymastíme trochou masla. Do formy navrstvíme kakaové cesto. Na cesto pomocou lyžice nepravideľne navrstvíme tvarohový krém a nakoniec nožom, vidličkou alebo lyžicou prechádzame po povrchu tak, aby sme vytvorili mramorovú štruktúru.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Nekysnuté tvarohové koláčiky z 3 prísad
Potrebujeme:
250 g Hery
250 g tvarohu v kocke
250 g hladkej múky
Postup:
Všetky prísady zmiešame v miske a rozvaľkáme na tenší plát. Z cesta vykrojíme štvorčeky a tie naplníme čímkoľvek, čo máte poruke – džem, čokoláda, tvaroh. Zavinieme ako klasické šatôčky a potrieme vajíčkom. Vložíme do vyhrietej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov, kým nie sú zlatisté. Koláčiky môžeme len posypať cukrom, alebo potrieť rozpusteným maslom s pár kvapkami rumu. Sú výborné!
Zmiešaný tvarohový koláč
Potrebujeme:
350 g kr. cukru
4 vajcia
250 g masla alebo margarínu
1 bal. vanilkového cukru
450 g hladkej múky
1 prášku do pečiva
200 ml mlieka
Náplň:
500 g jemného tvarohu
Citrónovú kôru z jedného citrónu
1 bal. vanilkového cukru
Med podľa chuti
Na vrch:
Práškový cukor
Postup:
Cukor ušľaháme s vajíčkami do peny. Pridáme zmäknuté maslo, vanilkový cukor a 200 ml mlieka. Postupne pridávame aj prášok do pečiva a múku. Vymiešame jednotné cesto a ½ navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm.
Tvaroh vymiešame s medom, citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Krém navrstvíme na plech, prikryjeme zvyšným cestom, uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 120 stupňov, kým koláčik nie je na povrchu zlatistý.
Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Fantastický tvarohový závin
Potrebujeme:
1 vajce
150 g masla alebo iného tuku
75 g práškového cukru
Soľ
¼ l mlieka
600 g polohrubej múky
40 g droždia
Náplň:
2 vaničky tvarohu
Kryštálový cukor
1 vajce
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Do vandlíka si nasypeme múku, do stredu urobíme jamku a nalejeme do neje teplé mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme nabobtnať a, pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Všetko zamiešame vareškou. Cesto je pripravené vtedy, keď sa prestane lepiť na varešku. Ak sa vám cesto zdá príliš lepivé, jednoducho pridáme trochu múky.
Na náplň stačí zmiešať všetky prísady. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme a naplníme náplňou. Môžeme jednoducho zavinúť, alebo zvoliť prekladaný tvar (konce cesta si narežeme a prekladáme cez náplň. Dôležité je okraje cesta zahnúť tak, aby náplň nevytiekla. Záviny preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech (necháme odležať, kým sa nezohreje rúra), potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým závin nie je na povrchu zlatistý.
Tvarohové ružičky hotové za 20 minút
Potrebujeme:
400-450 g hladkej múky – uvidíte podľa konzistencie cesta
250 g tvarohu
100 g masla alebo margarínu
1 šálku kryštálového cukru (prípadne viac podľa chuti)
½ lyžičky jedlej sódy
1 bal. vanilkového cukru
2 žĺtky
Štipku soli
Postup:
Žĺtky vymiešame so zmäknutým maslom, soľou, tvarohom, cukrom a vanilkovým cukrom.
Nakoniec vmiešame aj múku s jedlou sódou. Vypracujeme cesto, ktoré je jednotné a nelepí sa. S múkou pracujeme podľa potreby, pridávame tak, aby cesto nelepilo.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Pohárom z cesta vykrajujeme kruhy, ktoré naskladáme na seba (asi 3 ks) a zrolujeme tak, aby kruhy pripomínali lupene ruže. Potom každý valček prekrojíme na polovicu a okraje ešte trochu zahneme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 130-150 stupňov, asi 20 minút, alebo kým ružičky nie sú na povrchu zlatisté.
Najjemnejší tvarohový dezert pod slnkom
Potrebujeme:
Cesto:
4 vajcia
120 g kr .cukru
120 g hladkej múky
Štipku soli
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Na krém:
250 g tvarohu
250 g smotany na šľahanie
Práškový cukor podľa chuti
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny, postupdo zmesi všľaháme aj ostatné sypké prísady a vymiešame jednotné cesto.
Pripravíme si plech s rozmermi 20×30 cm, vyložíme ho papierom (môžeme ho pomastiť trochou oleja) a navrstvíme naň cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Príprava krému je veľmi jednoduchá. Tvaroh rozmiešame s oboma druhmi cukru a v samostatnej miske si ušľaháme smotanu. Šľahačku vmiešame do tvarohu.
Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Na jeden plát navrstvíme polovicu krému a prikryjeme druhým plátom. Na ten navrstvíme zvyšný krém a posypeme kakaom alebo hoblinkami čokoládami.
Podávame vychladený.
10-minútové tvarohové šišky bez kysnutia
Potrebujeme:
250 g hrudkovitého tvarohu
250 g hladkej múky
2 vajcia
2 lyžice práškového cukru
1 lyžičku kypriaceho prášku
1 lyžičku sódy bikarbóny
Štipku soli
1 lyžicu rumu
Olej na vyprážanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s vajíčkami a múkou. Pridáme cukor, sódu, soľ, prášok do pečiva, rum a vymiešame jednotné vláčne cesto.
S cestom môžeme pracovať ihneď, nie je ptorebné čakať na vykysnutie.
Mastnou lyžicou dávkujeme z cesta jednotlivé šišky, ktoré vyprážame dozlatista.
Z vypražených šišiek odstránime servítkou prebytočný olej a pred podávaním ich posypme práškovým cukrom.
Perfektný dezert z tvarohu a ovocia
Potrebujeme:
500 g jemného tvarohu
2 lyžice masla – zmäknutého
1 lyžičku vanilkovej arómy
2-3 lyžice medu (alebo podľa chuti)
100 g hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
1 bal. želatínového stužovača za studena
200 g jahôd
Na jahodovú vrstvu:
300 g jahôd
1 bal. jahodovej želatíny
250 ml studenej vody
Postup:
Pripravíme si formu (napríklad bábovkvú), ktorú vyložíme fóliou. V miske zmiešame tvaroh, med, jogurt, arómu a maslo. Do zmesi nakoniec vmiešame aj želatínový stužovač, ktorý sme si pripravili podľa návodu – zmiešame s vodou a potom dobre rozmiešame v kréme. Hmotu navrstvíme na dno formy a uložíme na ňu jahody, ktoré jemne vtlačíme do krému.
Vložíme do chladničky vychladiť.
Jahodovú želatínu necháme napučať vo vode a zahrievaním rozpustíme. Zvyšné jahody rozmixujeme a do hmoty vmiešame želatínu. Navrstvíme na tvarohovú hmotu a necháme v chladničke niekoľko hodín, ideálne celú noc.
Tvarohové tyčinky – akurát do ruky
Potrebujeme:
500 g hrudkovitého tvarohu
2 lyžice kyslej smtoany
1 šálku polohrubej múky
Štipku soli
Práškový cukor podľa chuti
2 vajcia
1-2 lyžice kr. cukru
½ lyžičky jedlej sódy
Olej na vyprážanie
Postup:
Tvaroh prepasírujeme cez sito, pridáme vajcia a cukor. Premiešame a nakoniec pridáme aj sypké prísady – soľ, múku a jedlú sódu. Vymiešame jednotné cesto – ak je cesto príliš riedke, je potrebné pridať viacej múky. Uhnetieme cesto.
Pracovnú dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rozdelíme na 3 časti, každú ušúľame na tenký valec a nakrájame na tyčinky.
Potom jednoducho vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Video nájdete TU.
Sypaný tvarohový koláčik bez cesta
Potrebujeme:
Sypká zmes:
3 šálky hladkej múky
1 šálku cukru krupice
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
125 g masla
Náplň:
3 tvarohy – v papieri a nie vo vaničke
1 vajce
1 šálku kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
500 ml mlieka
Voliteľné:
Hrozienka
Postup:
Plech na pečenie vyložíme papierom. V miske zmiešame všetky sypké prísady – múku, oba druhy cukru a prášok do pečiva. ½ zmesi rovnomerne nasypeme na plech
Na náplň zmiešame všetky prísady – tvaroh, mlieko a cukor, vajce aj vanilkový cukor. Zmes bude podobnej konzistencie ako redší jogurt. Teraz túto zmes pomocou naberačky navrstvíme na sypkú zmes, pokračujeme zvyškom sypkej zmesi a na vrch rovnomerne rozložíme na plátky nakrájané maslo. Maslo sa počas pečenia rozpustí a krásne rozprestrie po celom povrchu. Ak použijete hrozienka, nasypte na tekutú zmes.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.
Celý recept nájdete TU.
Tvarohové vejáriky z úplne jednoduchého cesta
Potrebujeme:
400 g tvarohu
480 g hladkej múky
Štipku soli
250 g zmäknutého masla
1 lyžičku prášku do pečiva
Na obaľovanie:
Kryštálový cukor zmiešaný so škoricou
Postup:
Na prípravu cesta jednoducho zmiešame tvaroh, maslo, múku, prášok do pečiva a soľ. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré vyformujeme do tvaru bochníka. Ten rozdelíme na menšie bochníčky a každý rozvaľkáme do tvaru kruhu. Každý kruh preložíme na polovicu a polovicu ešte raz na polovicu. Takto nám vznikne tvar vejárikov. Nakoniec už stačí len každý vejárik obaliť v zmesi cukru a škorice. Veľkosť vejárikov záleží len na vás -môžete vytvárať väčšie alebo menšie vejáriky.
Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Fantastický tvarohový krém so salkom – hotový za 5 minút
Potrebujeme:
350 g jemného tvarohu
175 g zmäknutého masla
70 g práškového cukru
65 g Salka
1 lyžičku vanilkovej arómy
Obľúbený likér, koňak alebo rum
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.
Tvaroh, ktorý by tiež mala mať izbovú teplotu vmiešame opatrne do maslovo-salkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Môžeme plniť do zákuskov, tort, koláčov, alebo podávať len tak – napríklad s čerstvým ovocím.
Jemný a fantasticky chutný tvaroháčik
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky preosiatej
250 g masla alebo palmarínu
2 vajcia
250 g práškového cukru
1 bal. prášku do pečiva
2 bal. vanilkového cukru
Náplň:
1 kg jemného tvarohu
3 žĺtky
6 lyžíc práškového cukru
Kôru z jedného citróna
100 g hrozienok namočených do horúcej vody
1 lyžicu kyslej smotany
Postup:
Maslo nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami. Vypracujeme jednotné cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a jednu rozvaľkáme a navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou. Navrstvíme na dno aj na kraje.
Na náplň vymiešame tvaroh s žĺtkami, cukrom, citrónom a nakoniec primiešame aj napučané hrozienka. Krém navrstvíme rovnomerne na cesto.
Druhú časť cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, tie ukladáme na náplň tak, aby vytvorili tvar mriežky.
Vrch koláča potrieme kyslou smotanou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 25-30 minút.
Tvarohová chalúpka baby jagy
Potrebujeme:
500 g tvarohu (používam jemný tvaroh balený v pozlátku, nie ten z vaničky)
250 g masla
1 šálku práškového cukru
1 lyžicu kakaa
36 maslových sušienok
½ lyžičky vanilkovej arómy
Poleva:
70-100 g horkej čokolády
1 lyžicu masla alebo margarínu
Postup:
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Maslo našľaháme s práškovým cukrom a do hmoty postupne vmiešame tvaroh. Hmotu rozdelíme na dve polovice a do jeden vmiešame kakao a do druhej vanilkovú arómu.
Sušienky uložíme na alobal – 3 rady po 6 sušienok.
Najskôr nanesieme kakaový krém (2-3 lyžice krému odložíme bokom), pokryjeme sušienkami.
Na krém uložíme vrstvu sušienok a na ne navrstvíme biely krém. Do stredu bieleho krému navrstvíme tenkú čiaru zo zvyšného kakaového krému (namiesto krému môžete použiť ovocie).
Teraz bočné rady sušienok pomocou fólie zodvihneme a pevne stlačíme k sebe, aby sme vytvorili tvar domčeka. Dáme stuhnúť do chladničky a keď hmota stuhne, tvar môžeme ešte vylepšiť.
Nakoniec prelejeme čokoládovou polevou (čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom). Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Tvarohová torta bez zrnka múky
Potrebujeme:
Na cesto:
3 bielky
60 g brezového cukru (alebo obyčajný cukor – 3 lyžice)
40 g kukuričného škrobu
20 g kakaa
20 g masla
Štipku soli
Na krém:
1 bal. želatínového stužovača
200 g práškového cukru
500 g jemného tvarohu
125 g bieleho jogurtu
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžičku vanilkovej arómy
Citrónovú šťavu a kôru z jedného citróna
Na vrch:
kakao
Postup:
Bielky ušľaháme so štipkou soli a cukrom. Potom postupne za stáleho šľahania pridávame do snehu škrob, kakao a zmäknuté maslo.
Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 24 cm a vymastíme ju maslom. Do formy nalejeme kakaové cesto, uhladíme a pečieme pri teplote 175 stupňov 14-15 minút.
Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Tvaroh vymiešame s jogurtom, cukrom, citrónovou kôrou a šťavou. Primiešame aj šľahačku tak, aby nám vznikla nadýchaná krémová hmota. Stužovač si pripravíme podľa návodu a vmiešame do krému. Krém navrstvíme na vychladnuté cesto a uhladíme.
Posypeme kakaom a necháme v chladničke vychladnúť aspoň 4-5 hodín.
Bleskový tvaroháč s čerešňami
Potrebujeme:
500 g jemného tvarohu
6 vajec
150 g kyslej smotany
160 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
140 g hladkej múky
1 bal. kypriaceho prášku
Citrónovú kôru z jedného citrónu
Čerešne vykôstkované
Práškový cukor na posypanie
Postup:
Ingrediencie zmiešame v uvedenom poradí – tvaroh, vajcia, smotana, cukor (kryštálový aj vanilkový), múka, kypriaci prášok, strúhanú kôru a nakoniec aj čerešne.
Navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.
Upečený koláčik môžeme pred podávaním posypať práškovým cukrom.
Tvarohové knedličky s úplne jednoduchou prípravu
Potrebujeme:
100 g masla
4 vajcia
500 g tučného tvarohu (prepasírujeme ho cez sito, alebo dobre rozdrobíme vidličkou)
120 g detskej krupice
100 g hrubej múky
Štipku soli
1 lyžicu masla a opraženie strúhanky
100 g strúhanky
Na vrch:
Práškový cukor
80 g masla
Postup:
Zmäknuté maslo dôkladne vymiešame s vajíčkami, časťou krupice a soľou. Tvaroh vymiešame so zvyšnou krupicou a múkou.
Z cesta vytvarujeme guľky, ktoré jednoducho uvaríme vo vriacej vode – nezabudnite premiešať, aby sa guľky neprilepili ku dnu.
Strúhanku krátko opražíme na panvici, na ktorej sme si rozpustili maslo. Následne v opraženej strúhanke obalíme guľky.
Podávame posypané práškovým cukrom a poliate maslom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)