Špízy idú u nás v lete na dračku a navyše, môžete ich pohodlne pripraviť na grile aj na vatre v prírode.
Špízy môžete pripraviť v podstate z čohokoľvek. Zemiaky, mäso,huby, slanina… použiť môžete naozaj čokoľvek. A prinášame vám aj zopár inšpirácií.
Syrová pochúťka v lístkovom ceste
Pokúsili ste sa niekedy opiecť prísady na ohni a zabaliť ich do lístkového cesta ? Vďaka takému zaujímavému triku na špajdle si môžete prirpaviť čokoľvek, dokonca aj syr bez toho, aby vám vytiekol. Stačí, ak na špíz striedavo napichnete kúsky syra, šunku, slaninku a cibuľu. Stačí len zabaliť do lístkového cesta, posypať sezamovými semienkami. Potom už len upečieme dochrumkava.
Cibuľové špízy
Fantastickú pochúťku môžete pripraviť aj z obyčajnej zeleniny – z cibule. Pripravte si 5 kusov červenej cibule a nakrájajte ju na štvrtinky. Potom zmiešajte s jednoduchou marinádou – 2 lyžice oleja, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3 lyžice sójovej omáčky, ½ lyžičky korenia. Stačí len nechať chvíľu marinovať, potom napichneme na špajdle a opečieme dochrumkava.
Šampiňóny v marináde
Šampiňóny chutia fantasticky v kombinácií so slaninou. Stačí ich striedavo napichnúť na špíz, alebo vyskúšať na šampiňóny jednoduchú marinádu z 2 lyžíc kyslej smotany, 1 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičky horčice a byliniek. Šampiňóny necháme marinovať, napichneme na špízy a upečieme na grile, alebo na vatre. Dajú sa piecť aj na plechu s alobalom.
Zemiakový kebab
Najjednoduchším a najjednoduchším riešením je samozrejme umývanie zemiakov, zabalenie do fólie a ich upečenie dochrumkava. Výborná je ale aj kombinácia so slaninkou a bylinkami. Striedavo napichnite na špíz, zabaľte do alobalu a upečte.
Špízy z mletého mäsa
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
500 g lístkového cesta
3 lyžice sójovej omáčky
Čierne korenie
1 ks cibuľe
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cibuľu nakrájame najemno a vmiešame do mäsa. Pridáme aj sójovú omáčku, korenie a pretlačený cesnak. V prípade potreby dochutíme soľou. Dobre premiešame a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
Zo zmesi tvoríme guľôčky. Na každú špajlu potrebujeme 4 ks fašírok o hmotnosti asi 25 g.
Plát lístkového cesta rozrežeme na pásiky – šírka by mala byť o niečo väčšia, ako priemer fašírok.
Špajdle na pár minút namočíme do vody a potom na ne navliekame karbonátky a cesto, ako vidíme na obrázku.
Plech na pečenie vymastíme trochou oleja a uložíme naň špajdle. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.
Letný špíz
Potrebujeme:
Špízy:
500 g kuracích pŕs
1 – 2 ks mladej cukety
Olej
Marináda:
lyžica rastlinného oleja
lyžica sójovej omáčky
lyžička citrónovej šťavy (príp. vínneho octu)
1 strúčik cesnaku
1/2 lyžičky medu
Korenie podľa chuti (tymian, oregano, čierny sézam)
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky (cca 32 kúskov).
V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a vložíme do nej kuracie kúsky. Necháme marinovať cca 20 -30 minút.
Cuketu očistíme a nakrájame ostrým nožom po dĺžke na čo najtenšie pásiky. Pásiky osolíme a necháme odpočívať 10 minút.
Pripravíme si špajle na ktoré postupne napichujeme striedavo kuracie kúsky a zrolované pásiky cukety.
Na panvici zohrejeme menšie množstvo oleja a smažíme z oboch strán na miernom ohni 4 – 5 minút.