Vyberte sa na huby, teraz je ideálny čas: Toto sa oplatí vedieť o zbere húb!

Na huby sa chodí väčšinou za úsvitu.

Viete však, prečo je najlepšie ísť na huby tak skoro ráno?

Nejde o to predbehnúť ostatných hubárov a nazbierať čo najviac húb.

 

 

Dôvod ranného zberu húb možno prekvapí aj najstarších hubárov a dozviete sa ho vďaka portálu smakosze v tomto článku.

Zber húb – čo sa oplatí vedieť?

Na huby je najlepšie ísť veľmi skoro ráno.

Toto tvrdenie sa prenáša z generácie na generáciu.

Aký je však dôvod ísť do lesa tak skoro?

Nie je to o predbiehaní ostatných zanietených hubárov.

Dôvod takéhoto skorého zberu húb má svoje racionálne opodstatnenie.

Kým sa však pustíme do hubárčenia, musíme vedieť rozlíšiť huby jedlé od jedovatých.

 

 

Nemôžeme ich zbierať do plastového vrecka.

Najlepšie je pripraviť si prútený kôš a pamätajte, aby ste pri zbere húb nezničili mycélium.

Choďte do lesa za úsvitu

Ukazuje sa, že najlepší čas na zber húb je veľmi skoro ráno.

Pokojne tu môžeme hovoriť o úsvite.

V tomto čase sa oplatí byť v lese.

Všetko preto, že je ľahšie spozorovať huby, ktoré sú ešte mokré od rosy.

 

 

Odrážajú svetlo a sú dobre viditeľné.

S takýmito rannými zbermi si červíky neprinesiete, lebo sa ešte nestihnú rozvinúť.

Hmyz ešte nenakladie vajíčka na huby a domov sa vrátite so zdravými hubami.

Nezbierajte staré exempláre, pretože v takýchto hubách nie je len viac červov, ale aj toxínov.

Je potrebné pripomenúť, že huby veľmi ľahko absorbujú znečistenie životného prostredia.

 

 

A čím dlhšie rastú, tým viac takýchto škodlivín absorbujú.

Zber húb alebo odbúranie stresu

Zber húb je veľmi príjemná a relaxačná činnosť.

Kontakt s prírodou vám pomáha upokojiť sa a získať odstup od mnohých vecí.

Keď máte šťastie a nazbierate krásne zdravé huby, môžete si z nich pripraviť chutný pokrm. 

 

 

Chutným zavŕšením hubárčenia budú omáčky, cestoviny, praženica, či chutná polievka s kuriatkami. 

Spojíte tak príjemné s užitočným.

Ako správne zberať huby?

Ak radi chodíte do lesa na huby, mali by ste vedieť, ako ich správne zberať.

 

 

Nejde len o to, ako vybrať hubu zo zeme, ale aj o to, aby sa nepoškodilo mycélium a miesto, kde plodí.

Je tu ešte jeden, dosť dôležitý bod, ktorý hubári často nevedia alebo si to neuvedomujú.

Prečo treba klopať hubám na klobúk?

Ak ste to doteraz nevedeli, teraz sa dozviete, prečo by mal každý hubár niekoľkokrát ľahko udrieť do klobúka huby ešte predtým, ako ju zdvihne.

 

 

Šírenie spór

Spóry húb sa nachádzajú na spodnej strane klobúkov v tzv. rúrkach.

Ak pred vybratím huby zo zeme niekoľkokrát poklopkáte po klobúku, časť výtrusov sa uvoľní a rozšíri v blízkosti. 

Vďaka tomu už o rok môžete na rovnakom mieste očakávať nové exempláre.

 

 

Kontrola kvality huby

Ďalším dôvodom, prečo hubu potľapkať, je skontrolovať jej stav pred vytiahnutím.

Zdravá huba vydá charakteristický zvuk, podobný tomu, ktorý je počuť po poklepaní na vodný melón.

Huba, ktorú chceme vziať, by mala byť tiež dosť tvrdá a mäsitá.

Ak sa ukáže, že jej klobúk je mäkký a nevydáva žiadny zvuk, huba je stará alebo červivá.

Pre rast mycélia je lepšie nechať takéto huby v lese.

 

 

Čistenie

Samozrejme nemáme na mysli také čistenie, ktoré sa vykonáva s hubou pred jej prípravou do pokrmu.

Jemným poklepaním však odstránite prípadné chrobáky, ktoré sa nachádzajú v klobúku.

 

 

Toto sú tri dôvody, prečo je dobré poklepať na klobúk huby ešte predtým, ako ju vyberieme zo zeme.

Veríme, že budú pre vás tieto informácie užitočné a prajeme úspešný zvyšok hubárskej sezóny.

Trik na čistenie húb od Janky

V televízii som videla skvelý trik, ako očistiť huby naraz a bez noža.

Postup pre jemnejšie huby (napríklad kuriatka alebo hlivu) aj pre pevnejšie huby.

 

 

Ako čistiť jemnejšie huby

Potrebujeme:

Kuriatka alebo hlivu

Hladkú múku

Postup:

Huby preložíme do dózy a posypeme múkou (sypem od oka – na hrsť húb pridám asi 1 lyžicu múky).

Potom nalejem vodu z vodovodu, hubám by mala siahať asi do polovice.

 

 

Nádobu zavrieme a obsahom párkrát zatrasieme.

Potom otvoríme a ešte rukami trochu potrasieme obsahom, aby sa huby v tekutine poriadne „vymáchali“.

Potom jednoducho prepláchneme (ak sú na hubách poškodené časti tie samozrejme vyrežeme nožom, inak ho nepotrebujete) a už len prepláchneme pod tečúcou vodou.

Necháme odkvapkať a môžeme spracovať.

Teraz sa pozrite do nádoby s vodou a múkou – na dne uvidíte všetky nečistoty z húb.

Veľa šťastia!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie