Výborný dezert, ktorý si môžete vychutnať s dvoma tipmi krému – buď skúste varený krém (budete však dlhšie čakať, kým vychladne), alebo jednoduchú verziu bez varenia. oba sú výborné, je to len na vás.
Potrebujeme:
1 plát lístkového cesta rozdelený na polovicu
Na výber máte z dvoch druhov krémov:
1 krém (varený)
80 g – kukuričný škrob
500 ml – mlieko
100 g – kr. cukor
200 ml – smotana na šľahanie
2 lyžice – práškový cukor
6 plátkov – želatína
1 ks – vanilkový struk
2. krém (nevarený)
500 ml mlieka
2 bal. pudingového prášku bez varenia Creme Ole
1 téglik smotany na šľahanie
1 želatínový stužovač za studena
Postup:
Ak sa vám zdá, že krému máte príliš veľa, môžete ho vynikajúco zužitkovať do ovocných pohárov, je fantastický.
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorý prekrojíme na polovicu. Poprepichujeme vidličkou, posypeme cukrom a pečieme obe polovice na obrátenej strane plechu pri teplote 200 stupňov do zlatista.
1. krém: Želatínu namočíme do vody (riadime sa pokynmi na obale) a necháme napučať. Mlieko, cukor, vnútro vanilkového struku dáme ohriať na oheň, pridáme škrob a dôkladne premiešame, aby sme nemali hrudky. Varíme kým hmota nezačne hustnúť a následne odstavíme, pridáme napučanú želatínu a necháme ju rozpustiť. Krém zakryjeme a necháme mierne vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuhej šľahačky a opatrne ju vmiešame (už len vareškou) do mierne vychladnutého krému. Opatrne premiešame a krém odložíme do chladničky.
2. krém:
na druhý krém vyšľaháme z mlieka a pud. prášku hustý puding. Primiešame vyšľahanú šľahačku a stužovač za studena, pripravený podľa návodu. Dosladíme podľa chuti.
Na prvé cesto nanesieme krém a zakryjeme ho druhým plátom cesta. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.