Orechy patria medzi jednu z najobľúbenejších a najviac používaných surovín v našich domácnostiach. Sú plné vitamínov, živín a chutia vynikajúco, preto sú dezerty z nich právom považované za tie najlepšie. Ochutnajte každý jeden, sú výborné!
Orechové hniezda
Potrebujeme:
200 ml vody
200 g práškového cukru
150 g margarínu/masla
100 g horkej čokolády
150 g mletých vlašských orechov
250 g drvených maslových sušienok/piškót
Na obaľovanie:
Mleté orechy
Na plenenie:
Nutellu
Postup:
Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.
Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.
Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.
Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.
gjMôžeme podávať okamžite.
Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.
Fenomenálny orechový zákusok Mozartove kocky
Potrebujeme:
5 ks vajec
150 g kryštálového cukru
160 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
200 ml oleja
150 g mletých vlašských orechov
Na krém:
500 ml mlieka
150 g kr. cukru
2 lyžice Gustina (kukuričného škrobu)
2 bal. zlatého klasu
250 g masla
Na vrch:
Mleté orechy alebo čokoládovú polevu
Postup:
Vajíčka spolu s cukrom ušľaháme do peny, postupne za stáleho šľahania pridáme olej, múku, prášok do pečiva a nakoniec aj orechy. Cesto navrstvíme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Keď cesto v rúre začne stúpať, znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme 20-25 minút.
Cesto necháme vychladnúť a následnej prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Získame tak dva pláty cesta.
Z mlieka, pudingových práškov a škrobu uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo ušľaháme do peny a vmiešame do vychladnutého pudingu.
½ krému navrstvíme na 1 plát cesta, prikryjeme druhým plátom a potrieme zvyšným krémom. Nakoniec posypeme mletými orechmi alebo potrieť rozpustenou čokoládou.
Nakrájame na kocky a môžeme podávať.
5-minútový orechový zákusok bez múky a oleja
Potrebujeme:
3 vajcia
200 g mletých lieskových alebo vlašských orechov
1 lyžičku prášku do pečiva
80 g kryštálového cukru
Krém (podľa chuti):
Karamelové alebo obyčajné Salko
Karamelový puding (puding. prášok, cukor, 450 ml mlieka)
Môžete zvoliť aj náplň z kyslej smotany, jogurtu alebo rozpustenej čokolády či džemu
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame a cesto nalejme do malej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút – alebo kým cesto nie ej dostatočne upečené – test špáradlom. Po upečení koláč rozkrojíme a naplníme ľubovolným krémom, prípadne len potrieme džemom alebo čokoládou a môžeme podávať! :-)
Poznámka: koláč sa dá upiecť aj v mikrovlnke. Použite formu do mikrovnky s objemom 1 liter a pečte pri výkone 900 W 5 minút.
Zmiešaný orechový koláč
Potrebujeme:
400 g haldkej múky
200 g kryštálového cukru
1 bal. prášku do epčiva
2 lyžice nesladeného kakaového prášku
250 g masla
2 vajcia
300 ml mlieka
100 g vlašských orechov
2 jablká – ošúpané a nakrájané na kúsky
Postup:
Všetky suroviny – okrem orechov a jabĺk zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch uložíme kúsky jabĺk a orechy – jemne vtlačíme do cesto.
Ak chcete ešte lenivejšiu verziu – orechy aj jablká jednoducho vmiešajte do cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Nepečený čokoládovo-orechový dezert
Potrebujeme:
400 g mliečnej čokolády
250 g sušienok nalámaných na menšie kúsky
150 ml 33% smotany na šľahanie
150 g nadrobno nasekaných orechov
Postup:
Pripravíme si plech na pečenie (17 x 30 cm), ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na plech nasypeme sušienky spolu s orechmi.
Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli spolu so smotanou.
Čokoládovú zmes necháme chvíľku vychladnúť a vylejeme na sušienkovo-orechovú zmes.
Vložíme do chladničky stuhnúť na 2-3 hodiny.
Dokonalý francúzsky krémeš
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 lyžicu medu
100 g masla
2 vajcia
1 lyžičku jedlej sódy
Na náplň:
6 vajec
150 g kr. cukru
3 lyžice vody
50 ml slnečnicového oleja
150 g polohrubej múky
½ bal. prášku do pečiva
150 g mletých orechov
Krém:
3 žĺtky
2 bal. vanilkového pudingu
100 g kr. cukru
70 ml mlieka
120 g práškovéhoc ukru
250 g masla alebo margarínu
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na tenký plát. Každý plát upečieme na obrátenom plechu s rozmermi 30×38 cm každý 6-7 minút.
Žĺtky ušľaháme s 100 g cukru do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj vlašské orechy. Bielky ušľaháme na tuhý sneh so zvyšným cukrom. Sneh premiešame do žĺtkovej hmoty. Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Žĺtky zmiešame s kr. cukrom a postupne do nej vmiešame mlieko s rozmiešanými pudingovými práškami. Preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame zmäknuté maslo ušľahané s práškovým cukrom.
Na prvý plát cesta navrstvíme ½ pudingového krému, na krém uložíme orechový plát, zvyšný plát a druhú polovicu cesta. Poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.
Orechová torta nad tortami
Potrebujeme:
Na cesto:
3 x 5 bielkov
3 x 10 lyžíc práškového cukru
5 x 3 lyžice mletých orechov
3 x 2 lyžice hladkej múky
Na krém:
1 l mlieka
15 žĺtkov
10 lyžíc kr. cukru
9 lyžíc polohrubej múky
250 g práškového cukru
250 g masla
150 g mletých orechov + trochu mlieka na orechy
200 g horkej čokolády
1 bal. pudingu bez varenia
250 ml mlieka
300 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač
Postup:
Upečieme si tri pláty cesta. Na každé ušľaháme 5 bielkov s 10 lyžicami práškového cukru. Do zmesi postupne pridáme 3 lyžice orechov zmiešaných s 2 lyžice múky. Premiešame, zmes navrstvíme na pelch s rozmermi 32 x 32 cm a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Takto pokračujeme pri každom pláte cesta.
Teraz si pripravíme náplň. 7 žĺtkov zmiešame s 10 lyžami kr. cukru a 9 lyžicami múky. Preložíme do hrnca s hrubším dnom a uvaríme za stáleho miešania hustý krém. Zvyšné žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom vo vodnom kúpeli tak, aby nám vznikla hustá pena. Potom zložíme z plameňa a šľaháme, kým krém nevychladne. Postupne doň vmiešame aj zmäknuté maslo. Potom oba žĺtkové krémy spojíme.
Krém rozdelíme na 3 diely – do jednej vmiešame orechy zmiešané s trochou mlieka (na kašovitú zmes). Do druhej časti vmiešame rozpustenú čokoládu a tretiu necháme tak, ako je.
Puding bez varenia nasypeme do mlieka a ušľaháme. Smotanu na šľahanie tiež ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom a obe zmesi premiešame.
Teraz môžeme začať vrstviť – plát cesta, šľahačkový krém, čokoládový krém, cesto, šľahačkový krém, svetlý krém a nakoniec cesto, šľahačkový krém a orechový krém. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou alebo čokoládovou polevou.
Necháme vychladiť a môžeme podávať.
Orechovo-medové hniezda
Potrebujeme:
5 vajec
1 lyžicu medu
1 šálku polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
½ šálky kr. cukru
Vanilkovú arómu
Na krém:
1 plechovku karamelového Salka
Na vrch:
Mleté orechy zmiešané s mletou škoricou
Postup:
Rúru zapneme na 180 stupňov a plech vystelieme mastným papierom na pečenie.
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Vmiešame med a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoneic primiešame aj vanilku.
Cesto rovnomerne navrstvíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 stupňov.
Upečený plát potrieme karamelovým salkom (aby bolo ešte hustejšie, môžete ho ušľahať s maslom – cca 150 g masla) Časť krému odložíme bokom. Cesto pevne zrolujeme a vrch potrieme zvyšným salkom. Nakrájame na menšie kúsky (pásiky) a tie obalíme v zmesi orechov a škorice. Ak chcete , aby boli orechy ešte chutnejšie, krátko ich opražte na suchej panvici. Budú voňavejšie a omnoho chutnejšie.
Šialene chutné orechové rezy
Potrebujeme:
6 vajec
140 g kr. cukru
140 g mletých orechov
1 a 1/2 lyžice hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
1-2 lyžičky rumu
Krém:
250 g masla
2 žĺtky
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
6 lyžičiek instantnej kávy
3 lyžice mlieka
150 g orechov nasekaných nadrobno
Na vrch:
150-200 g tmavej čokolády
1 lyžičku masla
Postup:
Bielky ušľaháme do peny. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku s práškom do pečiva a rum. Obe hmoty zmiešame a nakoniec opatrne primiešame aj orechy. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je zlatisté.
Žĺtky zmiešame s cukrom, preložíme na vodný kúpeľ a ušľaháme do hustej peny (15-20 minút). Zložíme z kúpeľa a stále šľaháme, kým krém nevychladne. Vanilkový cukor zmiešame s mliekom a instatntnou kávou. Zmes primiešame do žĺtkového krému.
V samostatnej miske našľaháme maslo a postupne, za stáleho šľahania, ho po lyžičkách ho vmiešame do žĺtkového krému. Nakoniec primiešame orechy.
Krém navrstvíme na vychladnuté cesto a vložíme na 1 hodinu do chladničky.
Potom jednoducho nanesieme na povrch krému polevu, ktorú pripravíme z čokolády a masla (rozpustíme v mikrovlnke alebo vodnom kúpeli). Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Populárny orechový zákusok
Potrebujeme:
5 vajec
150 g mletých orechov
150 g práškového cukru
200 g polohrubej múky
100 ml vlažného mlieka
1 bal. kypriaceho prášku
100 ml oleja
Pár kvapiek rumu na upečené cesto
Na krém:
1-2 lyžice rumu
750 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
2 lyžice rumu
250 g masla
150-200 g práškového cukru
2 lyžice polohrubej múky
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom do penovej, svetlej hmoty. Pridáme mlieko, olej a postupne aj sypké prísady (múku, orechy aj prášok do pečiva).
Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút – cesto otestujeme špáradlom a keď je upečené, necháme vychladnúť.
Z pudingových práškov, múky a mlieka uvaríme puding, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Do maslovej zmesi pridáme aj rum a postupne j vmiešavame do vychaldntého pudingu.
Cesto pokvapkáme rumom rozkrojíme na polovicu a jeden plát cesta potrieme ½ krému. Prikryjeme druhým plátom a opäť naň navrstvíme zvyšný krém. Nakoniec posypeme nadrobno nasekanými orechmi a necháme celkom vychladnúť.
Orechové rezy z minerálky
Potrebujeme:
100 g kryštálového cukru
100 g nadrobno nasekaných orechové1 bal. prášku do pčiva
250 ml perlivej minerálky
150 g hladkej múky
7 lyžíc uvarenej a vychladnutej kávy alebo ovocného džúsu
Krém:
300 ml smotany na šľahanie
1 lyžicu práškového cukru
Strúhanú kôru z 1 pomaranča
Stužovač do šľahačky
100 g nadrobno nasekaných vlašských orechov
Postup:
Cukor zmiešame s minerálnou vodou. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do tejto zmesi pridáme múku s práškom do pečiva, orechy a vymiešame jednotnú zmes.
Formu na pečenie 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie, navrstvíme na ňu cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov približne 25 minút.
Upečené cesto odstránime z papiera na pečenie a popicháme vidličkou a zalejeme šťavou alebo kávou. Cesto necháme úplne vychladnúť.
Smotanu s cukrom a stužovačom ušľaháme na tuhú šľahačku.
Nakoniec posypeme zmesou orechov a pomarančovej kôry. Podávame vychaldené.