Už ste niekedy ochutnali bazovú limonádu?
Je fantasticky chutná, osviežujúca a navyše aj veľmi zdravá.
Teraz je ten ideálny čas, aby ste si ju prirpavili a užívali si všetky zdravotné benefity bazy vo výbornom letnom recepte.
Baza čierna a jej účinky na zdravie
Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
Antivírusové, antibakteriálne účinky
Antiseptické a detoxikačné účinky
Mierne antibiotické účinky
Podporuje potenie (chrípka…)
Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
Udržiava zdravé dýchacie cesty
Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
Upokojuje nervový systém
Eliminuje stres
Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
Ako pripraviť osviežujúcu a zdravú bazovú limonádu
Potrebujeme:
cca 8 ks kvety bazové
1 ks citrón bio
1 ks pomaranč bio
2 PL med
cca 3 litre voda
Ďalej:
1 hrsť medovka, mäta, príp. iné bylinky
Postup:
V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.
Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.
Kvety zbavíme hrubších stoniek.
Bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
Pridámeť za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme.
Nakrájame na plátky a pridáme k baze.
Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.
Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať.
Postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).
Poznámka:
Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý jarný nápoj.
Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín, alebo si môžete sterilizovať limonádu do zásoby.