Dedko naň nedal dopustiť, robil sa každý jeden rok.
Tento likér sa však u nás nepovažoval za klasický alkohol, ale za liek.
A tak sa aj užíval – len po troškách. Jedine dedko si dal každá večer za štamperlík a hovoril, že je to na zdravie a dobrý život.
Dožil sa krásnych 98 rokov! :-)
Baza čierna je liek
V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje.
Tiež obsahuje farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.
Bazový likér si zamilujete
Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.
Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.
Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!
Plody sa nesmú jesť surové.
Potrebujeme:
2 litre očistených bazových plodov
1 liter vody
1 kg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)
1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)
Postup:
Bazu varíme s vodou 15 min.
Potom scedíme cez husté sitko.
Plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.
Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.
Opäť pridáme vanilkový cukor.
Zasa varíme 3 – 5 minút.
Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu.
Zasa necháme prejsť varom.
Uvarený sirup odstavíme.
Teraz nechajte vychladnúť.
Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.
My skladujeme v chladnej komore.
Liečivý sirup na posilnenie imunity, pri chrípke a teplote
Pani Evka, ktorá nám tento recept poslala na silu bazového sirupu nedá dopustiť.
Je najsilnejší pri prvých príznakoch respiračných chorôb, pomáha pri liečbe chrípky a zápale priedušiek.
Podľa skúseností pani Evky, keď ho nasadíte pri prechladnutí včas, do 3 dní ste ako rybyčka.
Potrebujeme:
1 kg plody bazy čiernej
1 kg cukor
1 l voda
20 g kyselina citrónová
2 ks klinčeky
trochu rum (voliteľné)
škorica
Postup:
Bobuľky umyjeme a oddelíme od stoniek.
Preložíme do hrnca spolu s vodou.
Necháme povariť 5 minút, potom pridáme cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu/.
Stiahneme z ohňa, necháme všetko rozpustiť, scedíme a potom ešte cca 20 minút povaríme.
Teraz pridáme kyselinu citrónovú (konzervuje), nalejeme do horúcich, vysterilizovaných fliaš, zavrieme a dáme do vyhriatej trúby na 150°C