Možno ich poznáte ako perky, ale my ich voláme tak, ako im hovorila starká – zemiakové kapsy s lekvárom. Je to veľká dobrota a naozaj rýchlo pripravená.
Cesto:
800 g uvarených zemiakov
200 g hrubej múky
100 g krupice
1 vajce
soľ
Plnka:
slivkový lekvár
trochu rumu
Na posypanie:
mletý mak
práškový cukor
rozpustené maslo na poliatie
Postup:
Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme krupicu, osolíme, pridáme najemno nastrúhané zemiaky a vajcia. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku hrubú asi tri milimetre.
Cesto vykrajujeme na kruhy s priemerom 8 cm, alebo nakrájame radielkom na štvorce 8 x 8 cm. Do prostredku každého dáme trochu lekváru zmiešaných s rumom, prehneme na pol a poriadne uzatvoríme aby lekvár nevytiekla. Vzniknú nám teda mesiačky alebo obdĺžniky. Varíme v osolenej vode, až kým vyplávajú na hladinu – vtedy sú uvarené. Na tanieri sypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom.