Tento recept, som tak ako mnohé iné získala od našej pani kuchárky z dedniny, ku ktorej si chodím nielen po nové recepty, ale aj po skvelé rady a zlapšováky. Pýtala som sa jej, či mi neporadí nejaký super-rýchly obed a poradila mi túto „lenivú“ omáčku. Už je to pekných pár rokov, no robím ju stále. Je perfektná k mäsku, knedli, alebo aj len tak – napríklad k pečivu. A čo je najlepšie, je skutočne ultrarýchla.
Potrebujeme:
1 cibuľu
40 g masla
1 lyžicu oleja
200 g rajčinového pretlaku
Soľ
7 ks čierneho celého korenia
2 ks bobkového listu
1 klinček
10 ks nového korenia celého
Tymián
cca 1 l vývaru – alebo vodu s bujónom
1300 ml vývaru alebo vody
Postup:
V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme, postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.
Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miriamka H.