plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ľahučké šľahačkové pečivo: Cesto ako vánok – včera som upiekla z kila múka a neostala ani omrvinka – dnes pečiem zas!

Výborný recept od autorky Cesminaz z portálu Varecha.sk. Vyskúšali sme a rožteky sú naozaj úžasne chutné a lahodné!

Výborný recept od autorky Cesminaz z portálu Varecha.sk.

 

 

Vyskúšali sme a rožteky sú naozaj úžasne chutné a lahodné!

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

250 g práškový cukor

200 ml smotana na šľahanie

3 dl mlieko (prípadne podľa potreby)

1 dl biely jogurt

0,5 dl olej

2 bielky

1 žĺtok

50 g droždie čerstvé

2 bal. van. cukor

1 lyžička soli

Náplň:

Tvaroh, puding, lekvár, džem

Na potretie:

1 ks žĺtok

Na posypanie:

mak

Postup:

V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor.

Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a  kvások (v 1dl mlieka napučané droždie s cukrom).

Zvyšné mlieko cca prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme.

 

 

Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky.

Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka.

Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme si náplňe podľa chuti.

Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov.

Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.

 

 

Na každý kúsok navrstvíme asi lyžicu náplne a zakrútime jemne do tvaru rožka.

Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry.

Až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút – sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.

Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla.

Sú krásne nakysnuté a ľahučké.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes