Výborný a ľahký šalát z cukety a domácej majonézy, zjemnený jogurtom a zelenými bylinkami.
Potrebujeme:
600 g cuketa
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok zelenej cibuľky
Soľ, korenie
2 lyžica domácej majonézy
1 lyžica gréckeho jogurtu
Petržlenová vňať
Strúhaný syr podľa chuti
Postup:
Cuketu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. V osolenej vode uvaríme domäkka (ale nie príliš rozvariť, najlepšie je, keď je cuketa ešte pekne chrumkavá).
Potom cuketu hneď dáme do studenej/ľadovej vody. Následne preložíme do sitka a necháme poriadne odtiecť prebytočnú kvapalinu (ja nechávam aj 30 minút).
Robievam si domácu majonézu z 1 žĺtka, 1 lyžičky horčice a 70 ml oleja. Všetko rozmixujeme do krémovej hmoty. Takúto majonézu buď môžete použiť samú, alebo zjemniť gréckym jogurtom. Z uvedených prísad získate asi 3 lyžice domácej majonézy, ale do šalátu bohato postačia aj 2.
Majonézu zmiešame s pretlačeným cesnakom a spolu s nasekanými bylinkami a cibuľkou pridáme k cukete. Zamiešame a môžeme podávať.