Táto nátierka je vhodná ako jednoduché, chutné a lacné predjedlo.
Robíme ju vždy na Veľkú noc, pretože je veľmi chutná, lahodná a jednoduchá na prírpavu.
Ako bonus môžete skúsiť aj ľahkú vezriu s bielym jogurtom.
Skúste zdravý a rýchly recept z youtube kanála Lecker mit Anastasiya Zefirka na lahodnú mrkvovú nátierku.
Výhody mrkvovej nátierky pre zdravie
Mrkvová nátierka je chutná a zdravá pochutina, ktorá má mnoho benefitov pre zdravie. Tu je prehľad niektorých z nich:
Vitamíny a minerály: Mrkva je bohatá na vitamíny A, C, K a B6, ako aj na minerály, ako je draslík, horčík a mangán. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie očí, imunitného systému, kostí a svalov.
Vláknina: Mrkva je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a krvného cukru a podporuje pocit sýtosti. Vláknina v mrkve môže pomôcť predchádzať zápche a divertikulárnej chorobe.
Antioxidanty: Mrkva obsahuje antioxidanty, ako sú karotenoidy, luteín a zeaxantín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Karotenoidy v mrkve môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny a srdcových chorôb.
Nízky obsah kalórií: Mrkvová nátierka má nízky obsah kalórií a tuku, takže je to zdravá voľba pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Ďalšie benefity:
Mrkvová nátierka môže pomôcť zlepšiť zdravie pokožky a vlasov.
Mrkvová nátierka môže posilniť imunitu a chrániť pred infekciami.
Mrkvová nátierka môže zlepšiť trávenie a znížiť riziko tráviacich problémov.
Na zdravé mrkvovú nátierku potrebujeme:
Bagetu
1 mrkvu
1-2 strúčiky cesnaku
kôpor
petržlenovú vňať
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
1-2 PL kyslej smotany
Postup:
Na začiatku nakrájame bagetu na kolieska.
Opečieme ju na suchej panvici z oboch strán.
Mrkvu najemno nastrúhame a pridáme do misky.
Potom pridáme roztlačený cesnak.
Pridáme aj nakrájaný kôpor a petržlenovú vňať.
Vo vriacej vode uvaríme vajce.
Uvarené vajce ošúpeme, najemno nastrúhame.
Vložíme do misky.
Potom pridáme soľ, čierne korenie, smotanu a všetko lyžicou premiešame.
Nátierku lyžicou rovnomerne nanesieme na nakrájanú bagetu.
A môžeme servírovať.
Druhý recept: Mrkvová nátierka s bielym jogutom
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom.
Zmiešame aj s nastrúhanou mozzarellou.
Pridáme jogurt a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou.
Nakoniec aj korením a soľou.
Podávame posypané pažítkou.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete tu: