Vynikajúci domáci koláčik, ktorý rozvonia celú vašu kuchyňu – škorica a jablká jednoducho patria k jesennej atmosfére. Neváhajte a upečte tento vynikajúci dezert ku kávičke.
Potrebujeme:
300 gramov hladkej múky (+- podľa potreby)
150 gramov trstinového cukru
200 gramov masla alebo margarínu
1/2 prášku do pečiva
1 žĺtok
2 dl kyslej smotany
štipka soli
Postup:
Plnka
1 kg jabĺk
škorica podľa chuti
trošku cukru
1 PL vanilkového pudingu
200 ml vody
50 g masla – voliteľné
Postup:
Zmiešajte prášok do pečiva, cukor, soľ a vanilkový cukor v múke. Pridajte nakrájané maslo, vaječný žĺtko s kyslou smotanu a vymiešajte cesto. Zakryte a odložte stranou, kým si pripravíte náplň.
Jablká si očistíme a ošúpeme. Nakrájame ich na menšie kúsky a dáme variť do hrnca spolu s vodou. Keď sa jablká zľahka rozvaria – nie celkom na kašu, ja nechávam kúsky jabĺk, pridáme puding, škoricu a premiešame. Miešame do zhustnutia. Ak chcete, môžete do jablkovej náplne vmiešať aj rozpustené maslo (50 g).
Cesto si vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme a dáme na plech (30×20)s papierom na pečenie. Potom pridáme jablká a na vrch nastrúhame druhú polovicu cesta, prípadne ho nakrájame na prúžky alebo preložíme aj v celku. Ak dávate cesto vcelku, nezabudnite ho popichať vidličkou.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a koláč pečieme asi 30 minút – alebo dozlatista. Keď nám trošku vychladne, môžeme ho poprášiť cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: cookpad