Recept na kórejskú mrkvu presne tak, ako ju robia vo vyhlásených kórejských reštauráciách.
Môžete si ju pripraviť aj sami doma, je to jednoduché a lepšiu príloh skutočne nepoznám.
Recept sme pre vás našli na youtube.
Potrebujeme:
1 kg nastrúhanej mrkvy
1 lyžička soli
1 lyžička kr. cukru
1 lyžička červenej papriky sladkej
0,5 lyžičkyčervenej papriky pálivej
0,5 lyžičky kurkuma
0,5 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletého koriandra
4 stredne veľké strúčiky cesnaku
100 ml slnečnicový olej
50 ml jablčný ocot
Postup:
Pripravíme si mrkvu.
Odporúčame pracovať so šťavnatou mrkvou – čím viac šťavy, tým lepšie. Preto je najlepšia mladá mrkva.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na dlhé rezance.
K mrkve pridáme soľ, cukor a pretlačený cesnak.
Dôležité je zatiaľ nemiešať, všetky tieto prísady dáme na jedno miesto (v mrkvovej hmote si môžete urobiť jamku a tam dáme všetky tri prísady).
Pripravíme si zálievku:
Na plameni zahrejeme 100 ml oleja.
Keď sa olej dostatočne zohreje a začne prskať, panvicu okamžite zložíme z plameňa.
Do oleja pridáme sladkú papriku, pálivú papriku, kurkumu.
Pridáme aj horčicové semienka, majoránku a koriander.
Týmto spôsobom sa chuť korenín v zálievke najlepšie prepojí a naplno sa otvorí ich aróma.
Dobre premiešame a najeleme na mrkvu – lejeme na miesto, kde sme predtým nasypali soľ, korenie a pretlačený cesnak.
Nemiešame – necháme 5 minút odležať.
Teraz pridáme jablčný ocot a dobre premiešame.
Zmes nakoniec navrstvíme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme šťavou, ktorá v miske ostala.
Zatvoríme a necháme v chlade odstáť minimálne 3 hodiny.
Čím dlhšie šalát necháte odstáť, tým lepšia bude jeho chuť.
Podávame ako prílohu, ale u nás sa jedáva tento šalát aj sám, je skutočne výborný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: