Vynikajúci dvojchodový obed v podaní krémovej polievky a vysmážaného karfiolu.
V týchto neodolateľných podobách milujú karfiol dokonca aj moje deti, ktoré zeleninu nevyhľadávajú.
Fantastické recepty na karfiolové pochúťky z youtube kanála Frische Rezepte.
Potrebujeme:
Na polievku:
1 karfiol
1 cibuľu
4 strúčiky cesnaku
tymian
mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
800 ml zeleninového vývaru (4 šálky)
petržlenovú vňať
Na vysmážaný karfiol s omáčkou:
1 karfiol
1/2 ČL soli
1 cibuľu
olivový olej
citrónovú kôru
šťavu z 1/2 citróna
1 PL dijonskej horčice
1 PL sladkej horčice
1 ČL sušeného zeleninového vývaru
100 ml smotany na šľahanie (1/2 šálky)
3-4 PL hladkej múky
2 vajcia
soľ
strúhanku
slnečnicový olej
Postup:
Očistený karfiol nakrájame na ružičky.
Nakrájaný karfiol naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a vetvičky tymianu.
Posypeme soľou a čiernym korením.
Nakoniec zeleninu polejeme olivovým olejom.
Plech vložíme do rúry.
Pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Počas pečenia si pripravíme druhý recept: karfiol nakrájame na plátky.
Do horúcej vody v hrnci pridáme soľ a vložíme karfiol.
Privedieme do varu a varíme 6 minút.
Do malého hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju osmažíme.
Kôru z citróna nastrúhame a polovicu citróna odšťavíme.
Do hrnca s cibuľou pridáme dijonskú horčicu, sladkú horčicu a premiešame.
Pridáme citrónovú šťavu a zamiešame.
Ďalej pridáme vývar, smotanu, premiešame.
Varíme 6-7 minút na strednom ohni.
Do taniera pridáme múku, v ďalšom rozšľaháme vidličkou vajce so soľou a do tretieho nasypeme strúhanku.
Uvarené karfiolové plátky obalíme v múke, vo vajci a nakoniec v strúhanke.
Karfiol smažíme v horúcom oleji 3-5 minút z oboch strán.
Do hotovej omáčky pridáme trochu vody a rozšľaháme ju pomocou tyčového mixéra.
Z upečenej zeleniny vyberieme tymian a preložíme ju do hrnca.
Pridáme lístky z tymianu, horúci vývar a tyčovým mixérom vyšľaháme.
Do polievky pridáme nasekanú petržlenovú vňať a krutóny.
Vysmážaný karfiol servírujeme s nastrúhanou citrónovou kôrou.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU