Kapusta je nielen veľmi zdravá, ale aj veľmi dostupná surovina.
Kedysi bola jednou z hlavných prísad do jedál najmä v zimnom období, pretože rovnako, ako zemiaky, aj kapusta sa dá uskladniť a využívať dlhé mesiace.
Tento starý sedliacky recept má u nás v rodine dlhú tradíciu, ešte od našej prababičky.
Varil sa vždy, keď doma nebolo mäso, alebo sme jednoducho mali chuť na nejakú obmenu klasických receptov.
U nás majú tieto fašírky úspech aj po rokoch, dokonca nám chutia ešte viac, ako klasicka s mäsom.
Okrem kapusty môžete použiť napríklad aj kel.
Suroviny:
300 g hlávková kapusta
200 g polohrubá múka
2 ks vajce
200 ml mlieko
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
3 strúčiky cesnak
100 g slanina, šunka, klobása – prípadne mäso môžete úplne vynechať
na obalenie:
strúhanka
na vyprážanie:
tuk
Postup:
Kapustu nakrájame na širšie rezance.
Následne v osolenej vode varíme domäkka.
Doba varenia je cca 10-15 minút.
V sitku potom necháme dôkladne odkvapkať.
Do misy dáme múku, vajce a mlieko.
pridáme aj soľ, korenie a pretlačený cesnak.
Vymiešame hladké redšie cestíčko.
Podľa potreby pridáme mlieko alebo múku.
Pridáme kapustu a slaninu a riadne premiešame.
V navlhčených dlaniach vytvoríme gule veľkosti tenisovej loptičky.
Strúhanku nasypeme na tácku a loptičky roztlačíme do tvaru fašírok.
Zľahka z oboch strán obalíme v strúhanke.
V panvici si rozpálime tuk – masť, olej… a pozvoľna vyprážame z oboch strán dozlatista.
Fašírky sa dajú aj piecť v rúre.
Podávame s rôzne upravenými zemiakmi.
U nás sa jedia aj bez prílohy, ale výborné sú napríkald so zemiakovou kašou, prípadne šalátom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)