Receptov na jablkové koláče existuje veľa, ale ani jeden doteraz nebol taký dokonalý, ako tento od femina.hu. Nedá sa slovami opísať, ako úžasne sa dopĺňajú jablká s krehkým cestom a jemným krémom. To musíte vyskúšať!
Potrebujeme:
Na cesto
30 dkg múky
20 dkg masla
10 dkg cukru
1 vaječný žĺtok
1 – 2 PL kyslej smotany
Na krém
2 balíčky vanilkového pudingu
8 dcl mlieka
5 PL cukru
Na jablkovú plnku
1 kg jabĺk
18 dkg cukru
8 dl vody
3 balenia vanilkového pudingu
1 ČL škorice
1 balíček vanilkového cukru
Na potretie
1 vaječný bielok
Postup:
Múku si preosejeme do misy a rozdrobíme so studeným maslom, nakrájaným na malé kúsky.
Keď je cesto dosť drobivé, pridáme žĺtok, cukor a jednu alebo dve lyžice smotany.
Vypracujeme pružné cesto a rozrežeme ho v pomere 2:1.
Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na pol hodinu.
Kým cesto odpočíva, pripravíme si obe plnky.
Mlieko vymiešame dohladka s pudingovým práškom, cukrom a za stáleho miešania povaríme na miernom ohni do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Na jablkovú plnku si ošúpeme jablká a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme ich do hrnca a zalejeme 5 dcl vody.
Posypeme cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a povaríme asi 10 minút.
Pudingový prášok vymiešame do hladka s 3 dcl vody a krúživým pohybom zapracujeme do jablkovej plnky.
Privedieme do varu a povaríme 2 minúty.
Keď je cesto dostatočne vychladené, väčšiu časť vyvaľkáme a umiestnime na dno vymastenej formy alebo plechu.
Nanesieme naň vanilkový krém aj jablkovú plnku.
Menšie cesto si vyvaľkáme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré poukladáme navrch koláča.
Potrieme bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C po dobu 25 minút, kým nebude koláč zlatohnedý.
Hotovo. Prajeme dobrú chuť!