Hubári ho obchádzajú širokým oblúkom: Nevedia, že sa vzdávajú skutočnej lahôdky!

Sezóna húb je v plnom prúde a lesy sú plné vášnivých hubárov.

 

 

Čoraz viac ľudí chodí do lesa hľadať huby.

Zaujímavé však je, že mnohí ľudia sa vyhýbajú niektorým skutočne nezvyčajným druhom, nevediac, že ​​sú jedlé a veľmi zdravé.

 

 

Vďaka portálu domekiogrodek sa v tomto článku dozviete viac práve o jednej takej hube.

Druh, o ktorom vám dnes povieme, je masliak strakatý (Suillus variegatus).

Jeho nezvyčajný vzhľad a vôňa odrádza nejedného hubára.

 

 

My však rozptýlime vaše pochybnosti o tom, či sa oplatí túto hubu vložiť do košíka.

Masliak strakatý

Masliak strakatý rastie od júna do novembra najčastejšie v borových lesoch v piesočnatej pôde.

Najčastejšie sa vyskytuje v nížinách, ale môžete ho nájsť aj vyššie v horách.

Táto huba je veľmi dobrá na nakladanie do octu, pretože jej mladé plodnice majú chrumkavú dužinu.

 

 

Pre tento účel však vyberajte len malé plodnice.

Masliak je zvnútra tvrdý a zvonka lepkavý.

Aj preto ho možno niektorí hubári považujú za nejedlý.

Je však skutočnou lahôdkou.

 

 

Navyše, tento druh huby v obchodoch nenájdete.

Takže ak si chcete na ňom pochutnať, musíte si ich nazbierať sami.

V lesoch sa vyskytuje iba počas leta a jesene.

A mali by ste vedieť, že je mimoriadne vzácny.

 

 

Pamätajte však, že ak si nie ste istí, či huba, na ktorú sa pozeráte, je masliak, je lepšie ju nezbierať. 

Kde hľadať masliaky?

Masliak rastie najmä pri ihličnatých stromoch.

Najčastejšie sa vyskytuje pod borovicami a smrekmi.

Rastie aj v bažinatých oblastiach.

 

 

Znaky, podľa ktorých rozoznáte masliak

Dužina je žltkastá, nad rúrkami v klobúku a pod povrchom hlúbika citrónovožltá, s jemne pomarančovým tónom.

Niekedy môže byť až hnedastá alebo aj červenkastá.

Farba sa zvyčajne mení na vzduchu na modrozelenkastú.

 

 

 

 

Keď si privoniate, vonia slabo ihličím, avšak nie veľmi príjemne.

Chuť je nenápadná, nie veľmi výrazná.

 

 

Masliak je pomerne vlhká huba, takže nie je veľmi vhodné, sušiť ho.

Skvele sa však hodí do omáčok, s vajíčkom a výborne chutí aj nakladaný. 

Fantázii sa medze nekladú.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie