Mám veľmi ráda jednoduché recepty! A tento holandský jablkový koláč nie je výnimkou. Obsahuje len pár ingrediencií, je veľmi rýchly a nesmierne chutný. Všetko, čo potrebujete je 10-15 minút na prípravu a základné prísady. Koláč nie je suchý a je veľmi chutný. Ku kávičke ako stvorený.
Potrebujeme:
2 vajcia
150 g práškového cukru
45 g masla
30 ml oleja
75 ml mlieka
135 g hladkej múky
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
lyžička soli
vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice hnedého cukru alebo trochu škoricového
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Maslo rozpustíme spolu s olejom a necháme vychladnúť.
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom – trvá to asi 5 minút.
Nalejte vychladenú zmes do vaječnej hmoty za stáleho miešania.
Pridajte tiež mlieko.
Na konci pridáme preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a trochu premiešame, až kým nebude hladká.
Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie. Môžete piecť aj v okrúhlej forme.
Nalejte zmes na plech.
Kocky jabĺk rovnomerne rozložte na cesto, potom posypte hnedým cukrom alebo škoricou – nie som príliš škoricový fanúšik, preto som zvolila hnedý cukor.
Koláč pečieme na 10 minút pri 200 stupňoch, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 – 25 minút, kým pekne nezhnedne – piekla som ho ďalších 23 minút.
Vyberte ho a nechajte vychladnúť, potom ho podávajte buď v prášku s práškovým cukrom alebo s vrstvou šľahačky.