Ideálna pochúťka na raňajky k čaju. Tento závin podľa jednoduchého receptu z youtube má bohatú jablkovú plnku a spolu s krehkým tvarohovým cestom sa každé sústo rozpúšťa na jazyku.
Potrebujeme:
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.
350 g tvarohu
150 g cukru
2 stredne veľké vajcia
100 g masla
3/4 ČL sódy bikarbóny
+/- 400 g múky
štipku soli
1 balíček vanilkového cukru
1 kg jabĺk
3 PL cukru podľa chuti
2 PL citrónovej šťavy
škoricu
Postup:
Tvaroh si dáme do misy, pridáme štipku soli a spolu s vajíčkami rozmixujeme mixérom. Pridáme cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo a teraz všetko dôkladne premiešame špachtľou. Pridáme sódu bikarbónu a priamo k tvarohovej zmesi si preosejeme múku.
Ak je cesto vlhké, pridáme ešte trochu múky, pretože jej množstvo sa môže líšiť v závislosti od tvarohu. Cesto by malo byť nelepivé a jemné.
Cesto si rozdelíme na 2 časti, vložíme do misy a dáme do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. Jablká si ošúpeme, očistíme od jadrovníkov a nastrúhame na plátky.
K jablkám pridáme cukor, citrónovú šťavu a premiešame. Môžeme pridať škoricu, alebo vanilkový cukor.
Na pomúčenú dosku si preložíme cesto a rozvaľkáme ho. Do stredu navrstvíme jablkovú plnku.
Okraje cesta, ktoré nie sú pokryté plnkou zošikma narežeme v pravidelných pásoch po oboch stranách.
Pásiky cesta potom striedavo prekladáme cez jablkovú plnku.
Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Rovnakým spôsobom naplníme a zavinieme aj druhý kus cesta. Prípadne môžeme jednotlivé pásy jemne stočiť a vytvoriť tak trochu iný vzor.
Pečieme pri 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu mierne vychladnúť asi 20 – 30 minút a potom môžeme preložiť na dosku. Posypeme práškovým cukrom, nakrájame a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!