Vyskúšajte túto úžasnú kombináciu ovsených vločiek, banánu a kakaa.
Na prípravu tejto chutnej maškrty nepotrebujete žiadnu múku.
Raz vyskúšate a budete na týchto ovsených koláčikoch závislí.
Pripravte si ich podľa tohto jednoduchého receptu z YouTube kanála ВКУСНО и ПОЛЕЗНО.
Prečo sa oplatí zaradiť ovsené vločky do jedálnička?
Ovsené vločky sú jedným z najobľúbenejších a najzdravších raňajkových cereálií na svete.
Sú vyrobené z celých ovsených zŕn, ktoré sú bohaté na živiny, vlákninu a bielkoviny.
Tieto jednoduché a dostupné zdroje živín pomáhajú udržiavať zdravie a podporovať dobré fyzické aj duševné zdravie.
Podporujú trávenie: Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú stolicu a zlepšuje trávenie.
Vláknina sa viaže na vodu v čreve a tvorí objemnejšiu stolicu, čo pomáha zmierniť zápchy a udržiavať pravidelný tráviaci systém.
Zlepšujú hladinu cukru v krvi: Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom komplexných sacharidov, ktoré sa pomaly vstrebávajú do krvného riečiska.
Tým pádom pomáhajú udržiavať rovnováhu hladiny cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú hmotnosť.
Sú bohaté na živiny: Ovsené vločky sú bohatým zdrojom mnohých dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vitamíny B, draslík, železo a fosfor.
Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela a podporujú zdravie kostí, srdca, pokožky a vlasov.
Pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť:
Ovsené vločky sú vysokým zdrojom bielkovín a vlákniny, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravej hmotnosti.
Bielkoviny pomáhajú budovať a obnovovať svalové tkanivo a vláknina pomáha udržiavať pocit sýtosti počas dlhšie
Potrebujeme:
150 g ovsených vločiek
250 ml studeného mlieka
2 veľké banány (najlepšie prezreté)
2 vajcia
30 g kakaa
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
100 g tmavej čokolády
Voliteľné (ak máte radi sladké):
1 PL medu, agave sirupu alebo hnedého cukru
Postup:
Do misky si nasypeme ovsené vločky a zalejeme ich studeným mliekom.
Vločky musia byť úplne ponorené do mlieka.
Nechajte stáť asi 10 – 15 minút, aby vločky nasali mlieko a zmäkli.
Medzitým si zoberieme 2 veľké banány, ošúpeme ich, vložíme ich do misky a roztlačíme vidličkou.
Pridáme vajcia a dobre spolu premiešame, aby vznikla kompaktná zmes.
Teraz túto kombináciu vylejeme na zmäknuté ovsené vločky a premiešame.
Nasypeme kakao a opäť treba všetko dôkladne premiešať.
Pripravíme si formu, ktorú si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej pripravenú hmotu.
Rúru si predhrejeme na 180 °C, vložíme do nej formu a pečieme 1 hodinu.
Koláč vyberieme a čokoládu si nasekáme na menšie kúsky.
Horúci koláč posypeme rovnomerne nasekanou čokoládou a necháme ju roztopiť.
Keď sa čokoláda roztopí, necháme koláč úplne vychladnúť.
Následne ho odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Opatrne koláč vyklopte na pracovnú dosku alebo podnos a nakrájajte na primerane veľké kúsky.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.