Drobivé syrové tyčinky s bravčovou masťou: Vláčne cesto vydrží celé dni!

Pre istotu upečte hneď dvojitú dávku týchto syrových tyčiniek, behom chvíľky sa zjedia.

 

 

A čo sa nezje, zostane chutné aj po niekoľko dní.

Fantastický recept na najjemnejšie domáce syrové tyčinky z portálu sobors.

Ak chcete hostí oslniť slaným občerstvením, vyskúšajte tieto syrové tyčinky, určite si vypýtajú recept.

Vďaka masti vmiesenej do cesta vydržia vláčne a drobivé celé dni: my sme použili obyčajnú bravčovú, ale môžete skúsiť aj kačaciu masť.

 

 

Zvyčajný recept som trochu vylepšil: keďže som mal doma škvarkový krém, zamiesil som ho aj do cesta.

Cesto bolo ešte chutnejšie, stojí za to vyskúšať.

Ak by ste krém vynechali, použite namiesto toho rovnaké množstvo masti alebo zvýšte množstvo soli o pol lyžičky.

 

 

Aby tyčinky bolo naozaj syrové, pridal som goudu nielen na vrch, ale aj do cesta.

Recept funguje aj s inými druhmi syra.

Oplatí sa vyskúšať aj s čedarom.

 

 

Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred.

Odstátie v chladničke mu len prospeje.

Pred prípravou tyčiniek ho necháme aspoň tri hodiny chladiť.

 

 

Na prípravu syrových tyčiniek potrebujeme:

150 g masti (bravčovej)

150 g strúhaného syra (gouda)

500 g hladkej múky

 

 

1 vajce

100 g škvarkového krému

1,5 ČL soli

5 PL kyslej smotany

 

 

Na povrch:

100 g strúhaného syra

1 vajce

 

 

Postup:

Múku zmiešame so soľou a strúhaným syrom.

Pridáme masť, škvarkový krém a všetko spolu zamiešame.

Ďalej pridáme kyslú smotanu, vajce a vypracujeme cesto.

 

 

Ak sa ingrediencie dobre nespoja, môžeme pridať ešte kyslú smotanu.

Cesto zabalíme do plastovej fólie a vložíme do chladničky aspoň na tri hodiny, najlepšie však cez noc.

Rúru predhrejeme na 220°C.

 

 

Cesto prekrojíme na polovicu.

Prvú časť položíme na pomúčenú dosku.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,3 cm.

 

 

Potrieme vajíčkom a posypeme polovicou syra.

Cesto nakrájame na 1 cm pásiky.

Dlhé pásiky nakrájame na polovicu alebo tretiny.

 

 

Tyčinky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do rúry a pečieme 10-12 minút, kým nebude spodok pekne hnedý.

Potom to isté zopakujeme aj so zvyškom cesta a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Dnes najobľúbenejšie