plny-hrniec_transparent_negativ.png

Niet nad domáci kakaový závin: Jednoduchší recept nenájdete a určite sa podarí!

Záviny patria medzi obľúbené sladké pečivo a ich prípravy sa vôbec netreba báť. Tento recept mám od kamarátky a závin sa vďaka nemu vždy podaril na jednotku s hviezdičkou! Plnku si môžete pripraviť aj inú podľa chuti!

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

1 vajce

15 g čerstvého droždia

1 PL cukru

štipku soli

80 ml rastlinného oleja

120 ml teplého mlieka

1/4 ČL kypriaceho prášku

Na plnku:

3 PL kakaa

3 PL práškového cukru

2 PL hladkej múky

Postup:

1. Droždie si namrvíme do malého množstva mlieka, pridáme lyžicu cukru a dobre premiešame.

2. Misku prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme stáť na teplom mieste aby sa aktivoval kvások.

3. Kvások následne spracujeme s ostatnými surovinami a vymiesime hladké kompaktné cesto.

4. Vložíme ho do misy, prikryjeme a necháme asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a potrieme rozpusteným maslom.

6. Pripravíme si kakaovú plnku a to tak, že v miske zmiešame kakao, s práškovým cukrom a hladkou múkou. Touto zmesou rovnomerne posypeme cesto.

7. Suchú posýpku môžeme ešte pokvapkať rozpusteným maslom alebo olejom. Zvinieme a dáme na plech pokrytý papierom na pečenie.

8. Potrieme vyšľahaným vajíčkom, nezabudneme popichať vidličkou a vložíme do predhriatej rúry na 170 °C.

9. Pečieme dozlatista. Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes