Záviny patria medzi obľúbené sladké pečivo a ich prípravy sa vôbec netreba báť. Tento recept mám od kamarátky a závin sa vďaka nemu vždy podaril na jednotku s hviezdičkou! Plnku si môžete pripraviť aj inú podľa chuti!
Potrebujeme:
250 g polohrubej múky
1 vajce
15 g čerstvého droždia
1 PL cukru
štipku soli
80 ml rastlinného oleja
120 ml teplého mlieka
1/4 ČL kypriaceho prášku
Na plnku:
3 PL kakaa
3 PL práškového cukru
2 PL hladkej múky
Postup:
1. Droždie si namrvíme do malého množstva mlieka, pridáme lyžicu cukru a dobre premiešame.
2. Misku prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme stáť na teplom mieste aby sa aktivoval kvások.
3. Kvások následne spracujeme s ostatnými surovinami a vymiesime hladké kompaktné cesto.
4. Vložíme ho do misy, prikryjeme a necháme asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a potrieme rozpusteným maslom.
6. Pripravíme si kakaovú plnku a to tak, že v miske zmiešame kakao, s práškovým cukrom a hladkou múkou. Touto zmesou rovnomerne posypeme cesto.
7. Suchú posýpku môžeme ešte pokvapkať rozpusteným maslom alebo olejom. Zvinieme a dáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
8. Potrieme vyšľahaným vajíčkom, nezabudneme popichať vidličkou a vložíme do predhriatej rúry na 170 °C.
9. Pečieme dozlatista. Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!