plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na LEGENDÁRNE kondenzované mlieko z čias socializmu: Pripravené za 30 minút a chutí PRESNE ako kedysi!

Staršie ročníky si určite ešte dobre pamätajú na túto pochúťku z detských čias. 

Kondenzované mlieko v tube s názvom „Piknik“ alebo „Jesenka“ si teraz môžete vyrobiť sami doma.

Chutí takmer rovnako, ako to z našich spomienok.

 

 

Recept zverejnil portál pysznosci a dozviete sa ho v tomto článku.

Ako vyrobiť kondenzované mlieko ako z tuby?

Je to chuť, na ktorú sa nezabúda.

Výrazne sladké husté mlieko v tube je chutnou spomienkou nášho detstva.

Bolo a stále je dobre známe aj na Slovensku a hoci sa podobná pochúťka ešte predáva, teraz si ju môžete pripraviť sami doma!

V minulosti bol sortiment v obchodoch obmedzený a zohnať sladkosti nebolo také jednoduché, ako je to dnes.

 

 

Boli ťažko dostupné a výber bol malý. 

Chuťovo však prekonali mnohé dnešné maškrty.

Medzi také určite patrí aj táto.

Hoci je to kalorická bomba, raz za čas si môžete dopriať aj takúto sladkú dobrotu, pri ktorej si možno radi zaspomínate na svoje detstvo. 

Recept na domáce kondenzované mlieko ako z tuby

 

 

Aby ste si pripomenuli chuť tohto mlieka, pripravte si ho doma.

Potrebujeme:

750 ml mlieka

250 g cukru

Postup:

Mlieko nalejte do hlbokej panvice alebo hrnca (čím väčšia plocha, tým rýchlejšie pripravíte tento dezert).

 

 

Potom pridajte cukor a na miernom ohni priveďte do varu.

 

 

Znížte oheň na minimum a varte 30 minút.

Nezabudnite z času na čas pridať mlieko, aby sa nepripálilo.

 

 

Hotové mlieko nalejte do pohára a zatvorte ho.

Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky.

Kondenzované mlieko ako z obchodu

Ak si chcete doma vyrobiť kondenzované mlieko do dezertov, odporúčame tento recept.

Chutí rovnako, ako to kupované.

Potrebujeme:

1 dávka cca 150 g

300 ml mlieka

100 g krupicového cukru

20 g masla

 

 

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca.

Najlepšie je použiť hrniec s nepriľnavým dnom.

 

 

Pridáme cukor a maslo.

Rýchlo privedieme do varu.

 

 

Stlmíme plameň.

Varíme za stáleho miešania cca 20 minút.

 

 

Mlieko by malo ku koncu peniť pri rýchlejšom miešaní.

Hoci sa nezdá hneď, že má kondenzované mlieko tú správnu hustotu, je to len zdanie.

 

 

Ale pri krátkom schladení je nádherne husté, ako salko z plechovky.

Domáce karamelové Salko

 

 

Vynikajúce karamelové salko za 10 minút.

Pripravíte ho len z pár prísad a chutí naozaj geniálne.

Potrebujeme:

Mlieko 200 ml

Cukor kr. 180 g

Voda 2 polievkové lyžice

Maslo 50 g

Mlieko v prášku – 1 šálka

Soľ – štvrť čajovej lyžičky

Postup:

 

 

Cukor dáme rozvariť s vodou.

Pridáme maslo.

Dobre rozmiešame.

 

 

Pridáme horúce mlieko a rozmiešame.

Do rozmiešanej zmesi pridáme aj sušené mlieko.

 

 

Nakoniec pridáme aj soľ.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes