Našla som fantastický a veľmi prehľadný a zrozumiteľný postup na prípravu karamelových veterníkov. Autorkou je pani Viera Ližičárová a odporúčam vám pozrieť si aj jej video návod.
Potrebujeme:
Odpaľované cesto:
voda ( 600 g )
rastlinný tuk Palmarin ( 300 g )
hladká múka špeciál ( 300 g )
soľ ( 1/4 lyžičky )
vajcia ( 8 kusov )
Vanilkový krém:
mlieko ( 1 liter )
pudingový prášok Zlatý klas ( 3 vrecká )
cukor ( 4 lyžice )
vanilkový extrakt ( 2 lyžičky )
Meggle Creme patisserie ( 500 ml )
Karamelový krém:
cukor krupica ( 7 lyžíc )
30% smotana na šľahanie ( 350 ml )
Meggle Creme patisserie ( 700 ml )
Karamelová poleva:
cukor krupica ( 225 g )
maslo ( 90 g )
30% smotana na šľahanie( 150 ml )
Postup:
Do vody pridáme nakrájaný palmarín a soľ, necháme zovrieť.
Pridáme preosiatu múku a odpaľujeme.
Ceso je odpálené, keď sa začne lepiť na dno kastróla.
Cesto necháme postáť asi 5 minút a následne doň postupne zašľaháme celé vajcia.
Cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka so špičkou a nanášame na plech vystlaný papierom.
Rúru nastavíme na 250 stupňov a zvolíme funkciu s ventilátorom.
Pečieme asi 10-15 minút, potom teplotu stiahme na 170 stupňov a necháme v rúre približne ešte 20 minút. Rúru počas pečenia v žiadnom prípade neotvárame.
Ešte horúce veterníky prekrojíme.
Pripravíme si karamelovú polevu – cukor skaramelizujeme a postupne prilievame smotanu a necháme prevariť. Stále miešame, aby nám vznikla hladká karamelová hmota. Necháme chvíľu vychladnúť a následne dáme na 2 hodiny do chladničky.
Pripravíme si vanilkový krém:
Z mlieka, vanilkového pudingu a trochy cukru uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom si vyšľaháme šľahačkový krém a postupne ho vmiešame do pudingu – dôkladne prešľaháme.
Na karamelový krém si vyšľaháme šľahačku a postupne do nej po častiach vmiešame vychladnutú karamelovú hmotu. Oba krémy – vanilkový aj karamelový nanesieme do vnútra vychladnutých veterníkov.
Nakoniec si pripravíme polevu:
Cukor necháme skaramelizovať a pridáme Palmarín. Vymiešame hladký karamel. Uvarený karamel necháme pred použitím chladnúť v studenom vodnom kúpeli.
Teraz len vezmeme vrchnú časť veterníkov a namáčame v poleve.
Veterníky sú pripravené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)