Pripravte si doma okúzľujúce rezy z krehkého orechového cesta a lahodného maslového krému.
Dokonalý dezert ku káve alebo k poobednému čaju, prípadne ako sviatočné pohostenie.
Nenáročný recept na lahodný orechový dezert z youtube kanála Český rozhlas.
Potrebujeme:
400 g bielkov (asi 10 vajec)
citrónovú šťavu
štipku soli
400 g kryštálového cukru
400 g vlašských orechov
štipku mletého klinčeka
štipku mletej škorice
100 ml mlieka
30 g kukuričného škrobu
400 ml vriaceho mlieka
380 g masla
120 g práškového cukru
Na polevu:
350 g práškového cukru
1/2 dcl rumu
2 PL mlieka
čokoládu na ozdobenie
3 PL marhuľového džemu
Postup:
Misu z kuchynského robota vystriekame citrónovou šťavou. Potom do misy nalejeme bielky.
Pridáme soľ a vyšľaháme.
Počas šľahania postupne pridáme cukor. Vyšľaháme tuhý sneh.
V mlynčeku namelieme vlašské orechy, pridáme do nich klinček a škoricu.
Orechovú zmes zľahka vmiešame do snehu z bielkov.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké plechy vystlané papierom na pečenie a zarovnáme.
Cesto vložíme do rúry predhriatej na 190°C.
Pečieme asi 10 minút, kým cesto nezružovie. Po upečení preložíme cesto na vlhkú utierku.
Po štyroch minútach prevrátime a odstránime papier na pečenie.
Na krém zmiešame mlieko so škrobom. Zmes prilejeme do variaceho sa mlieka a miešame, kým nezhustne.
Do nádoby vložíme zmäknuté maslo. Nasypeme cukor a vyšľaháme.
Postupne pridávame vychladnutú zmes so škrobom (nemusí byť všetka).
Postupne vrstvíme krém a cesto na seba, všetko zakončíme plátom cesta.
Na cukrovú polevu spolu zmiešame cukor, rum a mlieko.
Vrchný plát cesta potrieme marhuľovým džemom.
Potom rozotrieme vrstvu cukrovej polevy.
Nakoniec ozdobíme zohriatou čokoládou pomocou cukrárskeho vrecka.
Vytvoríme vzory a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: