Pripravte si doma jemné chrumkavé žemle podľa nášho nenáročného receptu.
Chutnejšie pečivo ste v živote nejedli.
Vynikajúce mäkučké žemle podľa receptu z youtube kanála YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI.
Okrem syra môžete skúsiť aj iné náplne, vynikajúca je napríklad šunková verzia.
Recept na tieto žemle je prekvapivo jednoduchý, rýchly a výsledok viac ako fantastický.
Potrebujeme:
400 ml mlieka
200 ml vody
1 PL suchého droždia
1 PL kryštálového cukru
110 ml rastlinného oleja
2 ČL soli
900 g hladkej múky
Na náplň:
feta syr
Na potretie:
1 PL suchého droždia
1 ČL kryštálového cukru
100 ml vody
2 PL rastlinného oleja
1 ČL soli
1/2 šálky ryžovej múky
Postup:
Do väčšej misky pridáme teplé mlieko a teplú vodu.
Ďalej pridáme droždie, cukor a miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Potom pridáme olej.
Postupne múku, soľ a rukou vymiešame vláčne cesto, ktoré sa lepí na prsty.
Misku prekryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť 40 minút.
Po nakysnutí vytlačíme z cesta vzduch.
Stôl potrieme olejom a preložíme naň cesto.
Trochu si pomastíme ruky, natrháme kúsky z cesta a rukami ušúľame guľky (nám vyšlo 20 ks).
Rukami rozvaľkáme cesto, do stredu vložíme trochu feta syra a zrolujeme.
Cestové guľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.
Do menšej misky pridáme droždie, cukor a teplú vodu.
Metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Pridáme olej, soľ, múku a vymiešame do hladka.
Omáčku lyžičkou nanesieme na cesto a rozotrieme.
Plech vložíme na spodný rošt predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme asi 20 minút.
Žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Video návod:
https://youtu.be/n1If6wcK2t0