Ak si chcete pripraviť lahodné domáce pečivo, stavte na toto cesto.
Výborne sa s ním pracuje a pečivo je veľmi chutné.
Prekvapte rodinu a pripravte akékoľvek pečivo, aké máte radi – napríklad aj vynikajúce syrové rohlíčky.
Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.
Potrebujeme:
450 ml teplého mlieka
10 g droždia
1 ČL soli
3 PL kryštálového cukru
2 vajcia
50 g masla
8 g kypriaceho prášku do pečiva
750 – 800 g hladkej múky
na plnku:
strúhaný syr
lekvár
tvaroh
Postup:
Do misy si nalejeme teplé mlieko.
Pridáme rozpustené maslo.
A rozklepneme si aj dve vajcia.
Následne nasypeme cukor, sušené droždie.
A všetko metličkou dobre premiešame.
Nakoniec ešte postupne primiešame múku, kypriaci prášok a soľ.
Múku pridávame po častiach podľa potreby.
A vypracujeme vláčne cesto.
Cesto miesime asi 5 – 6 minút.
Zabalíme ho do mikroténového vrecka.
A necháme odpočívať asi 10 minút.
Opäť miesime asi 2 – 3 minúty.
Keď je cesto hladké, volíme ho do misy.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
Cesto je elastické a jemné ako pavučinka.
Preložíme si ho na pracovnú dosku a nakrájame ho na 12 rovnakých častí.
Následne z každej vygúľame guľku, uložíme vedľa seba na tácku, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ešte podkysnúť.
Potom každý kúsok rozvaľkáme na ovál, naplníme strúhaným syrom a zrolujeme.
Prípadne môžete pridať inú náplň podľa chuti.
Konce pritlačím, aby sa uzavreli.
Takto pripravený valček uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Takto si spracujeme všetky kúsky cesta a na plechu ich ešte necháme stáť pod utierkou 20 minút, aby podkysli.
Nakoniec ešte v miske zmiešame žĺtok s lyžičkou mlieka a potrite každý valček touto zmesou.
Povrch ešte posypeme sezamovými semienkami a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C.
Pečieme asi 25 – 30 minút.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!
Video návod:
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.