Krehké a sladučké koláčiky, ako sen. Fantastické ku kávičke a čaju.
Prečo je dobré do cesta na čajové pečivo pridať kyslú smotanu:
1. Chuť a vôňa: Kyslá smotana dodá pečivu jemne kyslastú a sviežu chuť, ktorá výborne kontrastuje so sladkosťou cesta. Kyslá smotana má aj jemnú mliečnu vôňu, ktorá obohacuje celkovú arómu pečivá.
2. Textúra: Kyslá smotana dodá pečivu vláčnosť a jemnosť. Pečivo s kyslou smotanou je menej suché a drobivé. Kyslá smotana pomáha udržať pečivo mäkké aj po niekoľkých dňoch.
3. Farba: Kyslá smotana dodá pečivu jemne krémovú farbu. Pečivo s kyslou smotanou pôsobí chutne a atraktívne.
4. Zdravé benefity: Kyslá smotana je bohatá na vápnik, fosfor a vitamíny B. Kyslá smotana je zdrojom probiotík, ktoré sú prospešné pre trávenie.
Tipy:
- Použite kyslú smotanu s obsahom tuku aspoň 10%.
- Kyslú smotanu môžete do cesta pridať priamo alebo ju najskôr vyšľahať s cukrom.
- Ak chcete, aby bolo pečivo ešte vláčnejšie, môžete do cesta pridať aj jogurt alebo maslo.
Na čajové pečivo s kyslou smotanou potrebujeme:
450 – 500 g hladkej múky
150 g roztopeného masla
2/3 ČL soli
150 g kyslej smotany
1/2 ČL jedlej sódy
1 vajce
2-3 PL kryštálového cukru
Na plnku
200 g kondenzovaného mlieka
150 g vlašských orechov
práškový cukor na posypanie
Postup:
Múku si nasypeme do misy, obalíme v nej maslo a nastrúhame ho na strúhadle. Dobre zmiešame.
Primiešame soľ, pridáme smotanu a zmiešame s jedlou sódou. Rozmiešame aj s vajíčkom a všetko zapracujeme s múkou.
Vypracujeme hladké cesto a vložíme do igelitového sáčku. Potom cesto vyberieme, nakrájame na tri časti a každú časť vyvaľkáme.
Plát vyvaľkaného cesta si natrieme uvareným kondenzovaným mliekom a posypeme nasekanými orechmi.
Zrolujeme ako palacinku do rolky. Takto postupujeme aj pri druhom pláte.
Tretí plát si vyvaľkáme a ozdobnou vykrajovačkou z neho vykrajujeme kruhy.
Potom ozdobným nožom nakrájame rolky na hrubšie kúsky.
Zoberieme jeden kúsok a spojíme ho s vykrojeným kruhom.
Postup opakujeme so všetkými narezanými kúskami.
Poukladáme vedľa seba na plech, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Dáme upiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 30 – 35 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!