Pripravte si doma sladké potešenie v podaní lahodnej plnenej vianočky.
Naša vianočka sa pripravuje trochu iným spôsobom, na aký ste boli doteraz zvyknutí, ale rozhodne si pri tom užijete nejakú zábavu.
Výnimočný recept na sladkú plnenú vianočku z youtube kanála Mazzali Oshxona.
Potrebujeme:
2 vajcia
soľ
70 g kryštálového cukru
30 ml rastlinného oleja
250 ml mlieka
7 g sušeného droždia
550 g hladkej múky
30 g masla
Na plnku:
vlašské orechy
hrozienka (dva druhy)
1 bielok
Na potretie:
1 žĺtok
Postup:
Do hlbokej misy pridáme vajcia.
Pridáme cukor, štipku soli a metličkou vyšľaháme.
Pridáme olej, mlieko, droždie a dobre vymiešame.
Do zmesi nasypeme múku a rukou zamiešame.
Pridáme rozpustené maslo.
Rukami vymiesime hladké cesto.
Cesto vložíme do čistej misky.
Prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 – 1,5 hodiny.
Po nakysnutí preložíme cesto na stôl, ktorý sme potreli olejom.
Cesto vyformujeme a rozdelíme na štyri rovnaké časti.
Z cesta ušúľame gule.
Prekryjeme ich fóliou a necháme 10 minút kysnúť.
Do samostatnej misky pridáme hrozienka a nasekané orechy.
V malej miske vyšľaháme bielok, nalejeme ho do misky s hrozienkami a premiešame.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole do tvaru obdĺžnika.
Z oboch strán cesta spravíme do tretiny zárezy (viď video).
Do stredu cesta rozložíme hrozienka s orechmi a okraje preložíme do stredu a zamotáme (viď video).
Vianočky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme fóliou a necháme 20 minút kysnúť.
Vrch potrieme žĺtkom a plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme vianočky vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: