plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nesmrteľný recept na bravčové BRATISLAVSKÉ PLIECKO z čias socializmu: Originál podľa ČSN – robím ho podľa tohoto receptu už 40 rokov!

Retro pochúťka, ktoré chutí aj dnes!

Čo myslíte, ako asi chutí bravčové pliecko s knedľou pripravené podľa starých ČSN noriem?

 

 

Chutí skutočne famózne, o čom sa môžete koniec-koncov presvedčiť aj sami.

Ak si chcete pripomenúť spomienku na starú závodnú alebo školskú jedáleň, tak už neváhajte ani sekundu a pustite sa do prípravy tejto legendárnej pochúťky.

Legendárny recept na lahodné bravčové plece z youtube kanála Recepty bez brepty.

Potrebujeme:

1 kg bravčového pliecka

200 g cibule

50 g rajského pretlaku

80 g mrkvy a zeleru

50 g nakladaných uhoriek

 

 

80 g hladkej múky

500 g mlieka

40 g konzervovaného hrášku

100 g smotany na varenie

soľ

citrónovú šťavu

Postup:

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky. Bravčové pliecko zviažeme špagátom (viď video).

Mäso dôkladne osolíme zo všetkých strán.

 

 

Do hrnca na sporáku nalejeme olej.

Pridáme cibuľu a smažíme dozlatista.

Potom pridáme mäso a osmažíme z oboch strán do zlatista.

Pridáme pretlak, premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme vodou a zamiešame.

Prekryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 2 hodiny do mäkka.

 

 

Počas dusenia mäso obraciame a v prípade potreby dolievame vodu.

Ošúpanú mrkvu, zeler a uhorky nakrájame na kocky.

Po uplynutí doby vyberieme mäso z hrnca a vodu odvaríme na tuk.

Do zmesi v hrnci pridáme múku a dobre premiešame.

Nalejeme vodu, metličkou vymiešame a necháme povariť.

Potom nalejeme mlieko a zamiešame.

 

 

Nakoniec pridáme soľ a citrónovú šťavu podľa chuti.

Omáčku precedíme cez sitko do samostatného hrnca.

Pridáme nakrájanú zeleninu, hrášok, zamiešame a varíme 10 minút.

Z bravčového mäsa odstránime špagát a nakrájame na plátky.

Do hrnca s omáčkou nalejeme smotanu a zamiešame.

Omáčku chvíľu povaríme a servírujeme spolu s mäsom a knedľou.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes