Perfektný starý recept podľa mojej starkej.
My máme práve teraz skoro všetky suroviny v záhrade – fazuľa, cibuľa, mrkva aj paradajky.
Jediné, čo treba kupovať je klobáska, alebo stačí aj obyčajný párok.
Potrebujeme:
35 dkg fazule
1 cibuľu
Mrkvu
20 dkg paradajok
4 kusy klobásky alebo párky
20 ml slnečnicového oleja
soľ (podľa chuti)
čierne korenie
červená paprika
bobkový list
Pretlak rozriedený s vodou
(Do gulášu môžete pridať aj zemiaky, údené mäsko, alebo čo máte doma.
Babka doň v zime dávala aj krúpy alebo cícer) :-)
príprava:
Namočte fazuľa do studenej vody a nechajte ju stáť aspoň 6-8 hodín.
Potom umyte, dajte do hrnca a zalejte dostatkom vody (vody by mala byť 3x viac, ako fazule).
Varíme domäkka, pričom vodu oslíme.
Nakrájame cibuľu na drobno, mrkvu na plátky, klobásku na väčšie kúsky.
Paradajky ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme mrkvu a aj klobásku.
O 3 minúty neskôr pridáme aj paradajky a spolu restujeme, kým sa paradajky nerozvaria. .
V prípade, že je fazuľa hotová, jednoducho scedíme a pridáme na panvicu – nezabudneme pridať aj bobkový list a koreniny.
Podľa potreby pridáme paradajkový pretlak rozriedený s trochou vody, ak je zmes príliš suchá a hutná. 15 minút povaríme a hotovo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)