plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babička pripravuje fantastický paradajkový šalát v pohároch: Aj v zime chutia ako priamo z kríka!

Úžasný recept na paradajkový šalát, ktorý vám aj v zime pripomenie chuť letných plodov.

Leto je najlepší čas na paradajky.

 

 

Žiaľ, v zime sa k takým lahodným a aromatickým paradajkám nedostaneme.

Oplatí sa uzavrieť túto nenahraditeľnú chuť do pohárov, aby sme si aj v chladných dňoch pripomenuli letné vôňe. Práve paradajkový šalát je v tomto prípade ten najlepší nápad.

Máme pre vás vynikajúci recept na paradajkový šalát z portálu mojegotowanie.

Uchovajte vôňu chuť paradajok na chladné dni

V lete si každý rád pochutí na paradajkách.

Dozreté na slnku, plné chuti a vône, môžeme jesť samotné alebo ako súčasť rôznych jedál.

 

 

Každý z nás určute miluje obyčajný chlebík s maslom, paradajkou a cibuľou. Chuť detstva, ktorá nikdy neomrzí.

Rovnako aj paradajkový šalát na večeru, kečup alebo hustá omáčka chutia vynikajúco.

Počas zimných mesiacov si paradajky môžeme kúpiť v obchode, no sú úplne zbavené čarovnej chuti, ktorú získali na slnku.

Dá sa povedať, že paradajky pripomínajú len tvarom a farbou.

Úžasné paradajky

Až do 19. storočia boli paradajky považované za jedovaté.

Taliani vyvrátili mýtus o „otrávenom jablku“ a prekrstili ho na „zlaté jablko“ alebo „pomi d’oro“.

Francúzi nazývali paradajky „jablkami lásky“, pričom ich považovali za afrodiziakum.

Dnes sú na našich stoloch prítomné každý deň.

 

 

A je to šťastie, pretože zložky, ktoré obsahujú, sú veľmi prospešné pre naše zdravie.

A, B, C, E a K – to je len niekoľko vitamínov obsiahnutých v paradajkách.

Ich pravidelná konzumácia priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy a nechty.

Vďaka obsahu lykopénu v paradajkách odďaľujú starnutie buniek.

Obsahujú veľa draslíka a vápnika – minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu.

Paradajky obsahujú prírodnú kyselinu glutámovú, ktorá im dodáva charakteristickú chuť.

 

 

Čím sú paradajky zrelšie, tým majú viac chuti a kyseliny glutámovej.

Stojí za to pripomenúť, že chuť paradajok si môžeme vychutnať aj v zime tak, že si počas sezóny pripravíme napríklad zásoby šalátu.

Presvedčte sa, aké jednoduché je pripraviť šalát, ktorý bude po otvorení voňať a chutiť, ako keby bol pripravený len pred chvíľou.

Na prípravu paradajkového šalátu potrebujeme:

 

 

2 kg zrelých paradajok

5-6 veľkých cibúľ

zrnká čierneho korenia

bobkové listy

horčičné semienka

soľ

mleté čierne korenie

prevarenú vlažnú vodu

Postup:

Paradajky umyjeme a nakrájame na hrubé plátky.Vyrežeme zhrubnutú časť v blízkosti stopky.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

 

 

Paradajky s cibuľou vložíme vo vrstvách do sterilných pohárov a podľa potreby posypeme soľou a korením.

Aby sme vrstvy usporiadali čo najtesnejšie, niekoľkokrát poklepeme nádobu na povrchu, aby sa ingrediencie pevnejšie zhutnili.

Na vrch pridáme pár zrniek korenia, horčičných semienok a jeden bobkový list.

Všetko zalejeme vlažnou prevarenou vodou a dôkladne uzavrieme.

Na dno veľkého hrnca položíme utierku, vložíme zaváracie poháre a zalejeme vodou do výšky pohárov.

Varíme a pasterizujeme 5 minút.

 

 

V zakrytom hrnci necháme vychladnúť.

Keď sú poháre úplne vychladnuté, vysušíme ich a môžeme premiestniť na chladné miesto.

K čomu sa hodí paradajkový šalát?

Paradajkový šalát sa bude perfektne hodiť k mäsovým večeriam.

Rezňom dodá sviežosť, spestrí pokrm z rýb, ale dá sa použiť ako prísada do šalátu alebo príloha k hamburgeru.

Takéto plátky paradajok môžeme pridať aj do kastrólov, na pizzu alebo ich servírovať na chlebe ako súčasť raňajok.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes