Leto je najlepší čas na paradajky.
Žiaľ, v zime sa k takým lahodným a aromatickým paradajkám nedostaneme.
Oplatí sa uzavrieť túto nenahraditeľnú chuť do pohárov, aby sme si aj v chladných dňoch pripomenuli letné vôňe. Práve paradajkový šalát je v tomto prípade ten najlepší nápad.
Máme pre vás vynikajúci recept na paradajkový šalát z portálu mojegotowanie.
Uchovajte vôňu chuť paradajok na chladné dni
V lete si každý rád pochutí na paradajkách.
Dozreté na slnku, plné chuti a vône, môžeme jesť samotné alebo ako súčasť rôznych jedál.
Každý z nás určute miluje obyčajný chlebík s maslom, paradajkou a cibuľou. Chuť detstva, ktorá nikdy neomrzí.
Rovnako aj paradajkový šalát na večeru, kečup alebo hustá omáčka chutia vynikajúco.
Počas zimných mesiacov si paradajky môžeme kúpiť v obchode, no sú úplne zbavené čarovnej chuti, ktorú získali na slnku.
Dá sa povedať, že paradajky pripomínajú len tvarom a farbou.
Úžasné paradajky
Až do 19. storočia boli paradajky považované za jedovaté.
Taliani vyvrátili mýtus o „otrávenom jablku“ a prekrstili ho na „zlaté jablko“ alebo „pomi d’oro“.
Francúzi nazývali paradajky „jablkami lásky“, pričom ich považovali za afrodiziakum.
Dnes sú na našich stoloch prítomné každý deň.
A je to šťastie, pretože zložky, ktoré obsahujú, sú veľmi prospešné pre naše zdravie.
A, B, C, E a K – to je len niekoľko vitamínov obsiahnutých v paradajkách.
Ich pravidelná konzumácia priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy a nechty.
Vďaka obsahu lykopénu v paradajkách odďaľujú starnutie buniek.
Obsahujú veľa draslíka a vápnika – minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu.
Paradajky obsahujú prírodnú kyselinu glutámovú, ktorá im dodáva charakteristickú chuť.
Čím sú paradajky zrelšie, tým majú viac chuti a kyseliny glutámovej.
Stojí za to pripomenúť, že chuť paradajok si môžeme vychutnať aj v zime tak, že si počas sezóny pripravíme napríklad zásoby šalátu.
Presvedčte sa, aké jednoduché je pripraviť šalát, ktorý bude po otvorení voňať a chutiť, ako keby bol pripravený len pred chvíľou.
Na prípravu paradajkového šalátu potrebujeme:
2 kg zrelých paradajok
5-6 veľkých cibúľ
zrnká čierneho korenia
bobkové listy
horčičné semienka
soľ
mleté čierne korenie
prevarenú vlažnú vodu
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na hrubé plátky.Vyrežeme zhrubnutú časť v blízkosti stopky.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Paradajky s cibuľou vložíme vo vrstvách do sterilných pohárov a podľa potreby posypeme soľou a korením.
Aby sme vrstvy usporiadali čo najtesnejšie, niekoľkokrát poklepeme nádobu na povrchu, aby sa ingrediencie pevnejšie zhutnili.
Na vrch pridáme pár zrniek korenia, horčičných semienok a jeden bobkový list.
Všetko zalejeme vlažnou prevarenou vodou a dôkladne uzavrieme.
Na dno veľkého hrnca položíme utierku, vložíme zaváracie poháre a zalejeme vodou do výšky pohárov.
Varíme a pasterizujeme 5 minút.
V zakrytom hrnci necháme vychladnúť.
Keď sú poháre úplne vychladnuté, vysušíme ich a môžeme premiestniť na chladné miesto.
K čomu sa hodí paradajkový šalát?
Paradajkový šalát sa bude perfektne hodiť k mäsovým večeriam.
Rezňom dodá sviežosť, spestrí pokrm z rýb, ale dá sa použiť ako prísada do šalátu alebo príloha k hamburgeru.
Takéto plátky paradajok môžeme pridať aj do kastrólov, na pizzu alebo ich servírovať na chlebe ako súčasť raňajok.
Prajeme vám dobrú chuť!