Jarná cibuľka zostane čerstvá a šťavnatá aj niekoľko mesiacov: Vyskúšajte tento skvelý spôsob skladovania!

Vňate a bylinky sú skvelými pomocníkmi pri dochucovaní pokrmov.

Či už je to petržlen, jarná cibuľka alebo kôpor, vďaka nim jedlá nielen vyzerajú chutnejšie, ale naozaj aj lepšie chutia.

Nie vždy však máte možnosť uchovať ich dlho čerstvé a preto vám v tomto článku poradíme, ako ich najlepšie skladovať. 

 

 

Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu sekrety-kulinarii a budete si ich môcť vychutnávať ešte dlhšie. 

Ak si chcete uskladniť rôzne vňate na zimu, existuje niekoľko spôsobov.

Skladovanie jarnej cibuľky

 

 

Cibuľu v prvom rade nikdy neumývajte predtým, ako ju chcete uskladniť.

Ak sa v zväzku nachádza zvädnutá vňať s viditeľným poškodením, bez ľútosti sa jej zbavte.

Pamätajte, že cibuľa by sa v žiadnom prípade nemala zabaliť do plastového vrecka a nechať v tejto forme v chladničke – takto ju odsúdite na istú smrť.

 

 

V prípade, že je vrecko nevyhnutné, urobte doňho otvory, ktoré budú slúžiť ako vetranie.

Najdôležitejšie tajomstvo – osušte cibuľovú vňať a pokrájajte ju na menšie kúsky. 

 

 

Potom ju vložte do suchého zaváraninového pohára. 

 

 

Dôkladne uzavrite viečkom a takto vám jarná cibuľka vydrží aj niekoľko mesiacov. 

Cibuľka v plastovej fľaši

Je to veľmi jednoduché, tak neváhajte ani minútu!

 

 

Postupujte podľa tohto návodu z portálu retete-usoare.

V zime zaň budete naozaj vďační.

Potrebujeme:

plastové fľaše

jarnú cibuľku

Postup:

Ako prvé si jarnú cibuľku dôkladne očistite a umyte.

Nechajte ju trochu odkvapkať.

 

 

Teraz si cibuľku nakrájajte nadrobno.

Krájame na malé kolieska.

 

 

Následne môžete nasypať nasekanú cibuľku do plastových fliaš.

Používame samozrejme len čisté plastové fľaše.

 

 

Použiť môžete akúkoľvek fľašu.

Najpraktickejšie sú ale hranaté, pretože sa dajú kompaktnejšie uskladniť v mrazničke. 

Výhodou je aj širšie hrdlo, cez ktoré sa pohodlnejšie cibuľka nasype.

 

 

Takto navrstvite všetku cibuľku do fliaš.

Snažte sa ju príliš netlačiť. 

Po naplnení fľaše ich pevne zatvorte vrchnákom.

 

 

Uložte do mrazničky. 

Takto si môžete hocikedy vybrať toľko cibuľky, koľko potrebujete.

Petržlen a kôpor

Pri tejto metóde si vňať udrží svoju farbu a arómu veľmi dlho.

Potrebujeme:

100 g čerstvej petržlenovej vňate

200 g čerstvého kôpru

 

 

Postup:

Ak sú stonky rastlín príliš hrubé, je lepšie ich odstrániť.

Zvyšok vňaťky nakrájajte najemno, buď jednotlivo alebo ich skombinujte.

Teraz prichádza na rad solenie, ktoré je možné urobiť dvoma spôsobmi:

Prvý spôsob je vrstvenie – Táto metóda spočíva v usporiadaní vňate do vrstiev a zasolením.

 

 

Do sterilizovaných suchých pohárov navrstvite prvú vrstvu vňate, potom vrstvu soli, dobre stlačte, pridajte ďalšiu vrstvu vňate, znova posoľte a pokračujte takto až kým nebude pohár plný.

Druhým spôsobom je zmiešanie nasekanej vňate so soľou v mise

Množstvo soli musí byť 3-krát menšie, ako množstvo vňate, to znamená, že na 300 g nasekanej vňate potrebujete 100 g soli. Po zmiešaní vňate so soľou ju rozdeľte do sterilných nádob, dobre natlačte a pevne uzavrite vrchnákom.

Uchovávajte v chladničke.

 

 

Tento spôsob skladovania je ideálny na prípravu polievok, jedál z mäsa a rýb, aj zeleninových jedál.

Mrazenie vňate

Toto je jedna z najobľúbenejších metód skladovania a spočíva v zmrazení vňate.

Existuje niekoľko možností, ako ju môžete mraziť.

 

 

Plastové fľaše – Pri tomto spôsobe sa naplní platová fľaša nasekanou a vysušenou vňaťou.

Potravinárska fólia – Nevýhodou je, že ak takto skladujete v mrazničke vňať príliš dlho, absorbuje cudzie pachy.

Uzatvárateľné plastové vrecúška – Jeden z najlepších spôsobov, ale aj jeden z tých drahších, nakoľko je potrebné nakúpiť si vrecúška s uzatváraním.

Plastové nádoby od smotany, krémového syra, zmrzliny a pod. môžete použiť na uskladnenie vňate, aj zeleniny.

 

 

Nevýhodou však je, že zaberajú viac miesta v mrazničke. 

Jedným z najlepších spôsobov mrazenia je aj použitie vákuových vrecúšok.

Vďaka nim nestratí vňať farbu, ani chuť, nezaberajú veľa miesta a takto uskladnená vňať v neporušenom obale vydrží aj 2 roky.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie