Výborný recept na domácu šľahačku.
Je nielen chutnejšia, ale aj lacnejšia a omnoho lahodnejšia.
Odporúčam ju skutočne každému!
1. recept
Potrebujeme:
200 ml plnotučného mlieka
125 g masla
Postup:
Mlieko zahrejmeme takmer až k bodu varu.
Maslo nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra.
Pridávame k nemu aj zohriate mlieko.
Mixujeme 3 minúty.
Keď zmes vychladne, prelejme do misky a dáme stuhnúť na noc do chladničky.
Necháme cez noc vychladiť a na druhý deň ušľaháme ako klasickú šľahačku, takto získate poriadnu nádielku domácej šľahačky.
Je výborná a lepšie drží tvar aj bez stužovačov.
2. recept
Potrebujeme:
200 gramov masla
2 šálky mlieka
3/4 šálky cukru
1/3 šálky kukuričného škrobu
1 čajová lyžička vanilkovej esencie (voliteľné)
Postup:
Kukuričný škrob zmiešajte s 1/2 šálkou mlieka .
Zahrejte zvyšnú 1 a 1/2 šálku mlieka spolu s cukrom.
Keď sa tekutina začne variť.
Pridáme kukuričný škrob s mliekom.
Necháme variť a miešame, kým nevznikne hustý, hladká hmota.
Odstráňte z tepla.
Nechajte vychladnúť, ale sem-tam miešajte, aby sa zabránilo tvorbe vrstvy na povrchu zmesi.
Maslo nakrájame na malé kúsky.
Kúsky masla postupne všľaháme do vychaldnutého krému, pričom za každým kúskom dobre prešľaháme.
Pokračujte v šľahaní, kým krém nie je biely a krásne nadýchaný.
Nakoniec môžeme pridať vanilkovú esenciu.
Skladujeme v chladničke.
Tretí recept
Mali by ste vedieť, že šľahačka, ktorá perfektne drží sa podľa healthline dá pripraviť aj z obyčajného mlieka a želatíny.
Má len nepomerné množstvo tuku v porovnaní so smotanou na šľahanie.
Ak teda v chladničke budete mať len mlieko a žiadnu smotanu, tento trik profíkov sa vám bude výbrne hodiť.
Do tejt šľahačky nemusíte už pridávať stužovač.
Drží perfektne.
Potrebujeme:
500 ml plnotučné mlieko
3 KL želatína v prášku
Postup:
Do 100 ml studeného mlieka nasypte želatínu a nechajte ju napučať.
Potom ju zahrejte (navarte), kým sa celá nerozpustí a stiahnite z plameňa.
V mise, v ktorej budete šľahať, zmiešajte zvyšok (400 ml) s rozpustenou želatínou a misku vložte na cca hodinu do chladničky.
Neskôr vychladnutú zmes vyšľahajte elektrickým šľahačom alebo metličkou ručne so šľahačky.
TIP: Podobne môžete šľahačku ušľahať aj zo smotany na varenie.
Množstvo pridanej želatíny bude samozrejme menšie vzhľadom na vyšší obsah tuku v smotane (11 až 15%).
Na 350 ml smotany na varenie postačí 1,5 lyžičky práškovej želatíny.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)