Málokto ju sadí správne: Je ako skutočný poklad! Neuveríte, koľko majú tieto listy využití!

Táto zeleň sa v posledných rokoch vracia do priazne.

 

 

V poslednej dobe sa čoraz častejšie objavuje na našich stoloch a v našich záhradách.

V tomto článku vám prezradíme, ako pestovať túto rastlinu.

Portál domekiogrodek prezradil pár užitočných tipov.

Chren dobre poznáme ako obľúbený doplnok mäsitých jedál.

Jeho využitie však siaha za hranice kuchyne, pretože je aj užitočnou prírodnou medicínou.

 

 

Chren a jeho mimoriadne vlastnosti

Chren je známy svojou korenistou arómou, ktorá sa dokonale hodí k chuti mäsa.

Ak je vám jeho chuť príliš ostrá, môžete ho zmiešať napríklad so smotanou.

 

 

Na konzumáciu je vhodný nielen koreň, ale aj mladé listy chrenu, ktoré možno pridať do šalátu.

Môžete si pripraviť napríklad aj lahodnú chrenovú rolku.

 

 

Koreň chrenu je tiež dôležitým doplnkom konzerv, napr. nakladaných uhoriek alebo cvikly.

Jeho chuťou však prednosti chrenu nekončia.

Stimuluje tráviaci systém a pôsobí proti baktériám, plesniam a vírusom.

 

 

Za pozornosť stojí aj bohatstvo vitamínov a minerálov obsiahnutých v jeho koreni.

Pre jedinečné vlastnosti chrenu sa ho oplatí pestovať.

Pestovanie chrenu

 

 

Kedysi bol chren pestovaný najmä v kútoch záhrad – predovšetkým v blízkosti záhonov so zemiakmi.

Táto rastlina totiž vylučuje látky, ktoré pôsobia ako prírodný odpudzovač pásavky zemiakovej.

Platí, že tam, kde je chren, tam máte s pásikavým chrobákom pokoj.

 

 

Ak chcete ochranné účinky chrenu v zemiakovom záhone znásobiť, zasaďte chren priamo do zemiakov, alebo po stranách zemiakového lôžka.

Síce sa vám budú susedia diviť, prečo sadíte k zemiakom burinu, no nakoniec sa budete smiať vy, pretože budete mať pokoj od pásavky zemiakovej.

Chren je aj skvelým pomocníkom v boji proti plošticiam.

 

 

Chren rozmnožujeme z koreňov na jeseň, ale môžete si kúpiť aj hotové sadenice.

Do otvorenej záhrady ich presádzame na jar, keď pominie nebezpečenstvo mrazov.

Mali by ste si vybrať vhodné miesto, ktoré bude spĺňať požiadavky chrenu.

 

 

Rastlina preferuje mierne zatienené miesta.

Nepraje jej ostré slnko a veľmi kyslá pôda.

Substrát by mal mať mierne kyslú reakciu v rozsahu od 5,5 do 6,5.

 

 

Pôda musí byť úrodná – pred výsadbou sa oplatí obohatiť ju kompostom.

Korene chrenu sadíme tak, aby medzi nimi bola vzdialenosť asi 30 cm. 

Jednoduchý trik pri sadení chrenu

 

 

Pri výsadbe sa oplatí použiť techniku, ktorá vám umožní vychutnať si hojnú úrodu chrenu.

Všetko, čo musíte urobiť, je umiestniť sadenicu chrenu do pôdy v správnom uhle, medzi 30 a 45 stupňami.

Nesadíme celý koreň!

Koreň dlhý asi 12 centimetrov by mal byť pod zemou, ale zostávajúca kratšia časť koreňa musí vyčnievať niekoľko centimetrov nad povrch.

Starostlivosť o chren krok za krokom

Po vysadení nezabudnite chren pravidelne a pomerne výdatne zalievať.

 

 

Vhodné je aj pôdu, v ktorej rastie, prihnojiť zmesou s vysokým obsahom dusíka.

Na tento účel vám poslúži domáci prípravok na báze želatíny, ktorú rozpustíte vo vlažnej vode a premiešate.

 

 

Správne hnojenie a pravidelné odstraňovanie buriny vám umožní vychutnať si na jeseň vlastnú úrodu chrenu. 

Chren pre zdravie

Hoci je jeho zápach prenikavý a chuť ostrá a pre mnohých až nepríjemná, táto zelenina je veľmi zdravá.

Napokon, jej liečivé účinky využívali pre zdravie a krásu už starovekí Egypťania.

Spoznajte jeho účinky aj vy:

 

 

Chren má výrazné antispetické a regeneračné účinky.

Pomáha vylučovať z tela nadbytočný sodík – dôsledok nadmerného solenia (s tým súvisí aj pomoc pri nadmernom zadržiavaní vody), zrýchľuje trávenie a metabolizmus a vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporuje imunitu.

Pozor, liečivé účinky chrenu sa znižujú tepelnou úpravou.

Chrenový zábal je veľkým pomocníkom pri reume, ochoreniach kĺbov a svalov.

 

 

Chren nastrúhame na gázu alebo plátno a prekryjeme fóliou.

Tento obklad je nielen liečivý, ale pomôže aj uľaviť od bolesti.

Chrenový obklad priložený na priedušky, pomôže pri zápaloch a kašli.

Záchrana pri bolestiach hlavy

 

 

Naši predkovia nemali k dispozícii analgetiká a iné utišujúce prostriedky z lekárne, ktoré by ich zbavili bolesti. Poznali ale zázračný chrenový ocot.

Stačí, ak nastrúhaný chren zalejeme octom tak, aby ocot chren celkom prekrýval (môže siahať 1 cm nad chren).

Potom nádobu s chrenovým octom necháme lúhovať pri izbovej teplote 7-8 dní.

Pri bolestiach hlavy potierame bolestivé miesta scedenou tekutinou.

Tajomstvo dokonalej pleti

 

 

Egypťanky vedeli, že tajomstvo dokonalej pleti sa ukrýva v chrene.

Koreň chrenu necháme lúhovať v mlieku.

Túto zmes používame na čistenie pleti – jednoducho nanesieme na vatový tampón.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie