Ide o starý a naozaj výborný recept, ktorý je stokrát lepší, ako klasické lístkové cesto. Výborné na štrúdľu a mnohoraké sladké aj slané koláčiky. Ak robíte otvorené koláče, používajte husté džemy ideálne domáce bez použitia želírovacieho prípravku, inak hrozí, že vám džem vytečie. Prípadne radšej zvoľte zatvorený tvar – napríklad rožteky alebo tvar pirôžkov, tak máte istotu, že náplň ostane vo vnútri.
Potrebujeme:
1 mäkký tvaroh (ideálne v pozlátku, nie vo vaničke! (250 g)
1 Hera (250 g)
250 g polohrubej múky
Náplň:
tvaroh, mak, orechy, marmeláda, lekvár
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Heru nastrúhame, pridáme tvaroh, múku a vypracujeme jednotné cesto. S cestom sa dobre pracuje – preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát a vykrojíme kolieska, ktoré naplníme a okraje dobre spojíme (zatlačíme). Prípadne robíme rožteky, šatôčky, vejáriky, alebo iné tvary podľa chuti.
Naukladáme na plech a upečieme dozlatista na 200 stupňov, treba ich ale strážiť, upečú sa za pár minút. Nakoniec pocukrujeme a podávame. Cesto môžeme robiť aj z väčšej dávky vždy v tomto pomere 1:1:1, ja robievam aj z 500 g tvarohu, 500 g múky a 500 g Hery. Dá sa piecť aj pri teplote 180 stupňov, to trvá asi 12 minút, pri teplote 200 stupňov stačí 7 minút, ale závisí to od rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Ľubka V.