Dobrý deň, tento recept mám od sesternice z Kendíc, ktorá ho má od vychýrenej kuchárky pani Reginy. Táto kapusta sa dedí z generácie na generáciu a je cennejšia, ako hocijaké hmotné statky. Chutí presne tak, ako keď ju robili naše pra-prabaičky.
Potrebujeme:
2 väčšie hlávky kapusty
2 kg mletého bravčového mäsa ideálne pliecka
2 kg ryže (predvarenej)
2 vajcia
Soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čierne mleté korenie, červená paprika
Kyslá kapusta
Postup:
Mäso ochutíme soľou a koreninami, pridáme predvarenú ryžu, vajcia a premiešame.
Keď máme náplň, pripravíme si kapustu. Celú hlávku ponoríme do vriacej vody na pár sekúnd a hneď vyberieme. Z kapusty opatrne oddeľujeme celé listy, ktoré vložíme do tej istej vody a povaríme asi 2 minúty (listy tak krásne zmäknú a bude sa s nimi dobre pracovať). Listy plneníme zmesou mletého mäsa a ryže – do každého listu ide asi 1,5-2 lyžice náplne.
Na dno hrnca navrstvíme kyslú kapustu, uložíme plnené kapustové listy jeden vedľa druhého, tak, aby nám náplň nevypadla (nezabudnite dobre zahnúť aj kraje).
Zalejeme vodou a dáme na plameň variť asi na 10 minút. Potom prikryté necháme ešte v rúre dôjsť. Netreba veľa času, stačí, aby sa uvarilo mäsko.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Ľubka