Výborný domáci recept na parenú knedľu aj plnené parené buchty presne také, ako si ich pamätám z detstva. Niet sa čomu diviť, tento recept je po mojej babičke a strážim si ho ako v hlave. Rada sa podelím aj s ďalšími, ktorí majú roda poctivé domáce recepty. Cesto je skutočne výborné – nemrví sa, je nadýchané a môžete ho pokojne aj zamraziť, mráz mu na chuti vôbec neuberie.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
2 lyžičky cukru
1 lyžičku soli
1 kocku droždia
500 ml mlieka – prípadne podľa potreby
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2-3 lyžice oleja
1 vajce
Postup:
V miske si zmiešame múku, soľ, vajce, rozmrvené droždie a vlažné mlieko – toľko, aby sme vypracovali hustejšie cesto – radšej pridávajte cesto postupne, aby ste to s ním príliš neprehnali. Potom do zmesi pridáme olej a vymiesime rukou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto si rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu, ktorú rozdelíme na jednotlivé knedle a a druhú menšiu, ktorú si necháme na parené buchty (ak ich chcete robiť). Menšiu časť rozvaľkáme, vykrojíme kruhy a na každý navrstvíme lyžičku lekváru. Zabalíme a necháme podkysnúť – rovnako necháme ešte podkysnúť aj knedle. Do hrnca si potom nalejme na dno vodu a keď zovrie, knedle na pomastenom paráku naparujeme 20 minút – ja zvyknem pomastiť aj vrch knedieľ. Preložíme na tácku pomastenú olejom. Rovnakým spôsob naparujeme aj buchty, tým stačí kratší čas.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Majka C.