Vajcia sú stále drahšie. Prinášame vám zbierku fantastických vianočných receptov, ktorými potešíte všetkých pri sviatočnom stole a čo je najlepšie, pripravíte ich celkom bez vajec!
Vanilkové rožky bez vajec
Tento recept si z našej rodiny predávame z generácie na generáciu. Vianočné sviatky si bez vôňe týchto rožtekov už nevieme prdstaviť. Toto vianočné pečivo je úžasne ľahučké a jemné.
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
70 g práškového cukru
200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
80 g masla
1 vanilkový cukor
90 g mletých vlašských orechov
Na obaľovanie:
Vanilkový cukor 3-4 balíky
5 lyžíc práškového cukru
Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.
Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Linecké bez vajec
Potrebujeme:
750 g hladkej múky
250 g preosiateho práškového cukru
500 g masla alebo amrgarínu
Strúhaná citrónová kôra podľa chuti
Džem na zlepovanie
Postup:
Všetko zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto – konzistencia ako na klasické linecké. Cesto necháme pár hodín alebo cez noc postáť v chladničke najlepšie cez noc. Potom rozvaľkáme na plechu na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme jednotivé tvary. Dáme do stredne vyhriatej rúry a pečieme, kým povrch koláčikov nie je zlatistý. Tento recept mám overený roky!
Hotové linecké len pospájame džemom a posypeme práškovým cukrom.
Vanilkové kolieska plnené marmeládou
Potrebujeme:
500 g maslo (prípadne 250 g margarínu a 250 ml oleja) + roztopené maslo podľa potreby
250 g práškového cukru
Kôru a šťavu z citróna
2 bal vanilkového cukru
100 g mletých orechov
1 kg hladkej múky
Na plnenie:
Marmeládu alebo džem
Na obaľovanie:
Práškový cukor
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do peny, pridáme kôru z citróna a aj citrónovú šťavu. Postupne pridáme múku, orechy a vypracujeme hladké cesto. Múky možno nebudete potrebovať celý kilogram, uvidíte podľa konzistencie cesta. Ak sa cesto príliš drobí, pridajte rozpustené maslo alebo trochu smotany, aby sa cesto prepojilo a lepšie sa s ním pracovalo.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrubší plát. Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 približne 5-10 minút (dĺžka pečenia záleží od hrúbky vykrojených koliesok).
Kolieska necháme chvíľu vychladnúť a potom lepíme marmeládou alebo džemom.
Nakoniec obalíme v práškovom cukre a môžeme podávať.
Pudingové pečivko
Potrebujeme:
250 g masla
100 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
100 g uvareného vanilkového alebo čokoládového pudingu
200-250 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru a postupne pridávame puding a múku. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu (nie príliš tenkého) a vykrajujeme z neho kruhy. Sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne zatlačíme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 5- 8 minút.
Poznámka: ak chcete čokoládové sušienky, použite čokoládový puding a trochu kakaového prášku.
Jemné vanilkové pečivo
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
500 g masti
200 ml bieleho jogurtu
1 šálku kryštálového cukru
2 bal. vanilkového cukru
Na posypanie:
1 bal. vanilkového cukru
Práškový cukor
Na náplň:
Džem, marmeládu…
Postup:
Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.
Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.
Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Keksíky s malinovým džemom
Potrebujeme:
Cesto:
100 g masla izbovej teploty
75 g kryštálového cukru
2 lyžice bieleho vínneho octu
2 lyžice vody
200 g hladkej múky
Na malinovú náplň:
150 g malinovej marmelády
150 g práškového cukru
4 lyžice sladkej smotany
Postup:
V miske zmiešame šľahačom maslo, cukor, ocot a vodu. Postupne, do zmesi pridávame múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Rúru zahrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice.
Každú polovicu rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika alebo kruhu – podľa toho, aký tvar chceme zo sušienok vykrajovať. Z cesta vykrajujeme jednotlivé kúsky a vytvorime na nich miesto na neskoršie pridanie náplne(v prípade obdĺžnikov spravíme ryhu v prostriedku cestu, v prípade kruhov priehlbinu lyžičkou).
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 12 minút.
Keď je pečivo upečené a vychladené, do priehlbín navrstvíme džem. Z cukru a smotany pripravíme zmes s konzistenciou pasty. Navrstvíme do cukrárenského vrecka a pečivko dozdobíme podľa svojej fantázie.
Zasnežené šišky bez varenia a bez pečenia
Potrebujeme:
200 g mletých sušienok
3-4 lyžice medu
3 lyžice kakového prášku
2 bal. vanilkového cukru
300 g masla rozpusteného
6 lyžíc marhuľového džemu
Ďalej budeme potrebovať:
Čokoládové mušličky do mlieka
Práškový cukor
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme tak, aby cesto bolo dobre tvarovateľné. Z hmoty potom tvarujeme kužele – základ na naše šišky. Do každého takéhoto kužeľa zapichujeme mušličky smerom zdola nahor, tak, aby sme vytvorili podobu šišiek. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Dáme vychladiť a môžeme podávať. Sledujete tie pohľady, keď dáte na stôl túto dobrotu.
Famózna orechová torta zo Salka
Potrebujeme:
Cesto:
3 hrnčeky hladkej múky
400 g Salka
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku octu alebo citrónovej šťavy
Krém č. 1 – bez vajec
650 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
250 ml bieleho jogurtu
¾ -1 šálku kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)
Vanilkovú arómu podľa chuti
Postup:
3 šálky múky zmiešame so Salkom a sódou zmiešanou s kyselinou (octom alebo citrónovou šťavou). Vypracujeme pružné cesto.
Cesto rozdelíme na 8 rovnakých kusov a každý vyformujeme do tvaru placky. Placky pečieme na neprilnavej panvici 1 minútu z každej strany.
Placky orežeme tak, aby mali rovné okraje a boli približne rovnakej veľkosti – ja som orezávala podľa taniera.
Teraz si pripravíme krém: Z mlieka, časti cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť a potom doň vmiešame jogurt, do ktorého sme pridali zvyšný cukor. Krém vložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Krém so žĺtkami: ¼ šálky múky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a preložíme na plameň. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Zložíme z plameňa a hneď (do horúcej zmesi) po jednom vmiešame žĺtky a následne aj zmäknuté maslo.
Krém, ktorý sme si pripravili vrstvíme na pláty a takýmto spôsobom vyskladáme tortu. Trochu krému si odložíme bokom na potretie strán torty, aby na nich držala posýpka. Posypeme drvenými orechmi alebo orechovou drobenkou vytvorenou z mletých orechov, masla a cukru.
Môžeme podávať.
Čokoládová fantázia za 15 minút
Potrebujeme:
(1 šálka=200 ml)
2 šálky hladkej múky
2 šálky kryštálového cukru
½ hrnčeka oleja
2 šálky bieleho jogurtu
2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky kakaového prášku
Poleva:
5 lyžičiek cukru
10 lyžíc mlieka
100 g masla
100 g čokolády
1 lyžička rumu – voliteľné
Postup:
V miske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a kakao. Postupne primiešavame jogurt, olej a vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Okrúhlu formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nalejem do nej cesto. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút.
V kastróliku zmiešame všetky prísady na polevu a necháme rozpustiť. Ešte horúci koláč nakrájame vo forme na kocky. Polevu nalejeme na ešte horúci koláč. Necháme stuhnúť, vychladnúť a môžeme servírovať.
Makovník bez vajec
Potrebujeme:
3 hrnčeky hladkej múky
1,5 – 2 hrnčeky kryštálového cukru
2 hrnčeky vody
1 hrnček mletého maku
1 hrnček oleja
1 bal. prášku do pečiva
Na vrch:
Práškový cukor alebo džem
Postup:
Všetky prísady na cesto sa zmiešajú a nalejú na plech vymastený olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým cesto nie je upečené – test špáradlom.
Ešte horúci koláč potrieme tenkou vrstvou džemu alebo posypeme práškovým cukrom.
Pyramídy
Potrebujeme:
400 g kakaových maslových sušienok
170 g mletých orechov
150 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
2 bielky
120 g masla
Rum a mlieko – voliteľné
Náplň:
100 g masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
Postup:
Bielky rozmiešame vidličkou tak, aby sa trochu spenili. Pridáme drvené sušienky, zmäknuté maslo, orechy, cukor a kakao. Rukou vymiešame cesto – ak je cesto príliš sypké, pridáme mlieko. Podľa chuti môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu.
Teraz si pripravíme náplň. Žĺtky vymiešame nad parou spolu s cukrom. V samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo do peny a potom zmiešame so žĺtkovou hmotou.
Pripravíme si formičky na úliky, vežičky (prípadne iní tvary a vysypeme ich práškovým cukrom. Formy naplníme tmavým cestom a do stredu urobíme jamku. Do jamky naplníme žĺtkovo-maslový krém. Uhladíme a môžeme podávať. Skladujeme na chladnom mieste.