Ak chcete namiesto vyprážaných šišiek vyskúšať niečo ľahšie, ale rovnako dobré, vyskúšajte ich pripraviť v rúre. Sú výborné!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 kocku čerstvého drožia
250 ml teplého mlieka
1 žĺtok
40 g cukru krupice
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
Na potretie:
Maslo
Postup:
Príprava cesta je veľmi jednoduchá, jednoducho všetky prísady zmiešame a vypracujeme jednotné cesto – cesto dobre vymiesiť, aby bolo vláčne a jemné. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, je pripravené. Preložím ho na pracovnú dosku ešte trochu prehnetieme a rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi pol centimetra. Z cesta vykrajujeme kolieska pomocou pohára. Na jednu polovicu koliesok navrstvíme lyžičku hustého džemu alebo lekváru a prikryjeme druhým kolieskom. Okraje dobre zatlačíme (tento krok je dôležitý, aby vám nevytiekla náplň),
Takto pripravené šišky preložíme na plech vystlaný papierom a pečenie a kým sa rúra zahreje, necháme ešte podkysnúť (20-30 minút). Pečieme pri teplote 190-200 stupňov približne 15 minút – šišky treba sledovať, každá rúra pečie inak.
Upečené šišky potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: recepti