Držanie diéty si mnohé spájajú s obmedzovaním sa v príjme kalórií či dokonca hladovaním. To však rozhodne nie je správny spôsob, pretože takýto prístup na oberá o energiu, odčerpáva z tela živiny a tiež zvyšuje riziko jojo efektu. Ak chcete chudnúť zdravo, siahnite po jedlách bohatých na cenné živiny, ktoré zasýtia a pritom obsahujú len málo kalórií. Rovnako, ako tieto výborné polievky, ktoré vám navyše pomôžu zbaviť sa toxínov a očistiť tak organizmus.
Brokolicová polievka s censkom
Potrebujeme:
1 lyžicu olivového oleja
1 cibuľu
500 g brokolice
1 strúčik cesnaku
750 ml vody
1 zväzok rukoly
Soľ a korenie
Postup:
Brokolicu umyjeme a rozdelíme na menšie časti. V hrnci zahrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a postupne prilievame vodu. Nakoniec pridáme brokolicu, ochutíme soľou, korením a keď voda zovrie, necháme variť asi 8-10 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj rukolu a môžeme tiež rozmixovať, alebo nechať pokrájané na väčšie kúsky. Môžeme podávať s nasucho opraženými semienkami a kvapkou sójového mlieka.
Mrkvovo-zázvorová polievka – ľahká a liečivá
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 cibuľu
1 lyžicu strúhaného zázvoru
700 ml zeleninového vývaru
700 ml smotany 10%
3 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme strúhaný zázvor a chvíľu spolu restujeme na panvici. Mrkvu očistíme na kocky a pridáme k cibuľke, zalejeme vývarom a necháme variť asi 30 minút. Ochutíme soľou, korením a rozmixujeme. Potom preložíme opäť na plameň a pridáme smotanu. Premiešame a varíme ešte 5 minút. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Šošovicová s koriandrom a cibuľkou
Potrebujeme:
450 g šošovice
60 g zeleru
3 šalotky
4 strúčiky cesnaku
500 ml vývaru zo zemiakov
750 g zemiakové3 l vody
250 ml sójového mlieka
½ lyžičky koriandra
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode tak, aby boli polomäkké. Vodu zo zemiakov však nevylejeme, ale použijeme na prípravu polievky. Zeler, cibuľky šalotky a cesnak nakrájame nadrobno a spolu orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme vývar zo zemiakov, vodu, šošovicu a varíme 15 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zemiaky a paradajky nakrájané na plátky. Varíme 10 minút a nakoniec vlejeme do polievky zohriate sójové mlieko a dochutíme soľou a korením.