Recept na LIEČIVÝ šípkový džem na celý rok: Úžasná chuť a netreba ho zavárať!

Hlavnú prísadu máte na jeseň úplne zadarmo!

Pripravte si doma úžasný šípkový džem, ktorého chuť je neskutočná.

 

 

Do prípravy doma zapojím celú rodinu a výsledok rozhodne stojí za to.

Exkluzívny recept na fantastický šípkový džem z youtube kanála Cesminaz.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Čo šípkový džem dokáže s našim zdravím?

Šípkový džem je nielen lahodnou pochúťkou, ale aj skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov má konzumácia šípkového džemu mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus.

Hlavné benefity šípkového džemu pre zdravie

 

 

Posilnenie imunity: Vitamín C, ktorého je v šípkach obsiahnuté veľké množstvo, je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému. Šípkový džem nás tak dokáže ochrániť pred prechladnutím a inými infekciami.

Antioxidačné účinky: Antioxidanty v šípkach pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu prispievať k rozvoju rôznych ochorení, vrátane rakoviny.

Podpora trávenia: Vláknina obsiahnutá v šípkach podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri zápche.

 

 

Zlepšenie stavu pokožky: Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý udržuje našu pokožku pružnú a mladistvú.

Zníženie rizika srdcových chorôb: Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia šípok môže pomôcť znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu, čím znižuje riziko srdcových ochorení.

Ďalšie benefity:

Protizápalové účinky: Šípky majú aj protizápalové účinky, ktoré môžu byť prospešné pri rôznych zdravotných problémoch.

Zvýšenie energie: Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov šípky dodávajú telu energiu a vitalitu.

Podpora zdravia očí: Šípky obsahujú aj vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí.

Potrebujeme:

4 kg čerstvých šípok

1,2 kg kryštálového cukru

vodu podľa potreby

Postup:

Na začiatku šípky očistíme.

Odstránime koniec a stonku.

Vložíme do misky s čistou vodou a dôkladne umyjeme.

 

 

Umyté šípky vložíme do veľkého hrnca.

Zalejeme vodou a preložíme na sporák. Šípky uvaríme celkom do mäkka.

Ak sú šípky dostatočne uvarené, zložíme hrniec zo sporáku.

Necháme vychladnúť a následne pomocou tyčového mixéra šípky rozmixujeme.

 

 

Šípky prepasírujeme cez sitko. Počas pasírovania zmes rukami poriadne pretláčame.

Pridáme trochu vody a pokračujeme. Potom šípky prepasírujeme ešte raz.

Nakoniec zmes zo šípok dôkladne precedíme, aby sme sa zbavili drobných nečistôt.

Výsledný lekvár prelejeme do hrnca.

 

 

Hrniec preložíme na sporák. Lekvár necháme pomaly variť 30 minút.

Pridáme cukor a dobre premiešame.

Varíme ďalších 30 minút. Počas varenia kontrolujeme hustotu džemu.

Horúci džem naplníme do sterilných pohárov.

 

 

Poháre napevno uzavrieme a otočíme hore dnom.

Džem necháme takto vychladnúť.

Uchovávame na suchom a chladnom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes