Fantastické rožteky, nielen na Vianoce, ale aj na akúkoľvek inú príležitosť – pokojne aj len ku kávičke!
Vylepšený recept na sviatočnú klasiku
Hľadáte recept na tradičné vanilkové rožky, ktoré si môžete vychutnať aj vy, ktorí sa vyhýbate vajíčkam?
Prinášame vám jednoduchý recept na lahodné vanilkové rožky, ktoré sú nielen bez vajec, ale aj neuveriteľne jemné a chrumkavé.
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
200 g Hery
80 g klasického masla, (ja dávam len maslo, pečiem predsa pre svoju rodinu :-) )
70 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
90 g mletých orechov
Na obaľovanie:
4 x vanilkový cukor
5 lyžíc práškového cukru.
Z tejto dávky vám vyjdú cca 3 plné plechy (na 1 plechu mávam 42 rožtekov)
Postup:
Z uvedených prísad si rukami spracujeme cestíčko a dáme do chladu na 1 hodinu.
Pracovnú plochu nemúčime!!! Inak by rožky boli tvrdé.
Plochu si poprášte len práškovým cukrom.
Vôbec nevadí, keď cukor ostane na rožkoch.
Odštipkujem si asi takéto množstvo na jeden rožtek.
Ušúľame šúľok a stočíme do rožteka.
Pečieme pri teplote 180°C cca 12 minút (podľa veľkosti a hrúbky rožtekov).
Po upečení do zlatista hneď obaľujeme v cukroch. Na teplé sa krásne cukor prilepí a neopadá. Ja ich vždy robím z dvojitej dávky, nakoľko sú rýchlo fuč :-))
Možné variácie
Ovocné rožky
Pridajte do cesta nastrúhané jablko, pomarančovú kôru alebo kandizované ovocie.
Korenené rožky
Chuť rožkov môžete obohatiť škoricou, klinčekmi alebo muškátovým orieškom.
Čokoládové rožky
Pridajte do cesta kakao alebo roztopenú čokoládu.