LANGOŠE z téglika: Úžasne nadýchané a jemné cesto z jogurtu, doma si ich nevieme vynachváliť!

Pamätáte si na vôňu langošov z kúpalísk alebo pouličných stánkov? Táto slovenská pochúťka nás dokáže preniesť do detstva a vyvolať príjemné spomienky.

 

 

Chcete si túto chuť vychutnať aj doma a navyše tak, aby vám langoše vydržali dlhšie čerstvé? Poďte s nami pripraviť tie najlepšie langoše!

Langoše nie sú len obyčajné vyprážané cesto. V závislosti od použitých prísad a spôsobu podávania môžu byť slané, sladké alebo dokonca pikantné Chcete objavovať nové chuťové kombinácie?

V tomto článku nájdete inšpiráciu pre každý vkus.

Potrebujme:

 

 

3 tégliky hladkej múky

1 téglik jogurtu

soľ

lyžička sódy

1/2 dcl oleja

1/2 droždia

hrnček mlieka

1 vajce

Na oblohu:

kečup

syr

tatárska

cesnak

Postup:

Najprv si pripravíme kvások.

 

 

Do menšej misky si dáme asi deci vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a lyžičku múky.

Necháme nakysnúť na teplom mieste.

Do väčšej misy si pripravíme múku, soľ, sódu a pridáme vykysnutý kvások.

Potom pridáme jogurt, vajcia, olej a zvyšok mlieka. Premiešame.

 

 

Cesto sa nesmie lepiť, prípadne prisypeme trochu múky a necháme kysnúť na teplom mieste.

Potom z cesta odkrajujeme kúsky, ktoré vyvaľkáme na placku a vyprážame v oleji.

 

 

Hotové potom natierame cesnakom, zdobíme najlepšie domácim kečupom a posypeme syrom.

Nápady na servírovanie langošov:

Langoše sú všestranné jedlo, ktoré sa dá podávať na mnoho spôsobov. Klasikou je kombinácia cesnaku a kyslej smotany, no nebojte sa experimentovať a vyskúšať nové chute. Tu je niekoľko inšpiratívnych nápadov:

Klasické kombinácie:

 

 

Cesnak a kyslá smotana: Nesmrteľná klasika, ktorá nikdy nesklame. Môžete použiť aj bylinkovú alebo cesnakovú kyslou smotanu.

Strúhaný syr: Ostrý čedar, jemný eidam alebo parmezán – každý si nájde svoj obľúbený druh syra.

Kečup: Pre tých, ktorí preferujú sladšie a pikantnejšie chute.

Olej s bylinkami: Zmiešajte olivový olej s nasekaným cesnakom, čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou, kôprom) a štipkou soli.

Slané variácie:

 

 

Šunka a syr: Kombinácia šunky a syra je vždy vítaná. Môžete použiť rôzne druhy šunky a syra podľa chuti.

Saláma a cibuľa: Ostrá saláma a červená cibuľa dodajú langošom pikantný nádych.

Tavený syr: Pre ešte krémovejší zážitok môžete langoše potrieť taveným syrom.

Šampiňóny: Osmahnuté šampiňóny dodajú langošom výraznú chuť.

Avokádo a čili: Pre tých, ktorí hľadajú niečo zdravšie a originálnejšie.

Sladké variácie:

Nutela a banán: Klasická kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.

Ovocie a med: Čerstvé ovocie ako jahody, maliny alebo banány v kombinácii s medom dodajú langošom sladkú a sviežu chuť.

Škorica a cukor: Pre milovníkov škoricových dobrôt.

Zmrzlina: Na záver môžete langoše ozdobiť guľou zmrzliny.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes