Pamätáte si na vôňu langošov z kúpalísk alebo pouličných stánkov? Táto slovenská pochúťka nás dokáže preniesť do detstva a vyvolať príjemné spomienky.
Chcete si túto chuť vychutnať aj doma a navyše tak, aby vám langoše vydržali dlhšie čerstvé? Poďte s nami pripraviť tie najlepšie langoše!
Langoše nie sú len obyčajné vyprážané cesto. V závislosti od použitých prísad a spôsobu podávania môžu byť slané, sladké alebo dokonca pikantné Chcete objavovať nové chuťové kombinácie?
V tomto článku nájdete inšpiráciu pre každý vkus.
Potrebujme:
3 tégliky hladkej múky
1 téglik jogurtu
soľ
lyžička sódy
1/2 dcl oleja
1/2 droždia
hrnček mlieka
1 vajce
Na oblohu:
kečup
syr
tatárska
cesnak
Postup:
Najprv si pripravíme kvások.
Do menšej misky si dáme asi deci vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a lyžičku múky.
Necháme nakysnúť na teplom mieste.
Do väčšej misy si pripravíme múku, soľ, sódu a pridáme vykysnutý kvások.
Potom pridáme jogurt, vajcia, olej a zvyšok mlieka. Premiešame.
Cesto sa nesmie lepiť, prípadne prisypeme trochu múky a necháme kysnúť na teplom mieste.
Potom z cesta odkrajujeme kúsky, ktoré vyvaľkáme na placku a vyprážame v oleji.
Hotové potom natierame cesnakom, zdobíme najlepšie domácim kečupom a posypeme syrom.
Nápady na servírovanie langošov:
Langoše sú všestranné jedlo, ktoré sa dá podávať na mnoho spôsobov. Klasikou je kombinácia cesnaku a kyslej smotany, no nebojte sa experimentovať a vyskúšať nové chute. Tu je niekoľko inšpiratívnych nápadov:
Klasické kombinácie:
Cesnak a kyslá smotana: Nesmrteľná klasika, ktorá nikdy nesklame. Môžete použiť aj bylinkovú alebo cesnakovú kyslou smotanu.
Strúhaný syr: Ostrý čedar, jemný eidam alebo parmezán – každý si nájde svoj obľúbený druh syra.
Kečup: Pre tých, ktorí preferujú sladšie a pikantnejšie chute.
Olej s bylinkami: Zmiešajte olivový olej s nasekaným cesnakom, čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou, kôprom) a štipkou soli.
Slané variácie:
Šunka a syr: Kombinácia šunky a syra je vždy vítaná. Môžete použiť rôzne druhy šunky a syra podľa chuti.
Saláma a cibuľa: Ostrá saláma a červená cibuľa dodajú langošom pikantný nádych.
Tavený syr: Pre ešte krémovejší zážitok môžete langoše potrieť taveným syrom.
Šampiňóny: Osmahnuté šampiňóny dodajú langošom výraznú chuť.
Avokádo a čili: Pre tých, ktorí hľadajú niečo zdravšie a originálnejšie.
Sladké variácie:
Nutela a banán: Klasická kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.
Ovocie a med: Čerstvé ovocie ako jahody, maliny alebo banány v kombinácii s medom dodajú langošom sladkú a sviežu chuť.
Škorica a cukor: Pre milovníkov škoricových dobrôt.
Zmrzlina: Na záver môžete langoše ozdobiť guľou zmrzliny.